Nabídka pomoci, která měla něco stát, popsal žádost o úplatek bývalý šéf Tatry

V kauze údajné korupce kolem nákupu tater pro českou armádu dnes u městského soudu v Praze vypovídal bývalý šéf Tatry Kopřivnice Ronald Adams. Ten popsal, že mu majitel zbrojařské firmy Michal Smrž nabízel za úplatek pomoc při armádní zakázce. Kromě Smrže je v kauze obžalovaný i bývalý ministr obrany Martin Barták. Oba už dříve obvinění odmítli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý ředitel automobilky Tatra Kopřivnice Ronald Adams byl zproštěn obžaloby z korupce

Bývalý ředitel automobilky Tatra Kopřivnice Ronald Adams byl zproštěn obžaloby z korupce | Zdroj: ČTK

„Na první schůzce to byla nabídka pomoci, která měla něco stát,“ tlumočila překladatelka soudu Adamsova slova o setkání s majitelem zbrojařské firmy, dnes obžalovaným Michalem Smržem.

Se Smržem se Adams – v roce 2008 generální ředitel Tatry Kopřivnice, která tehdy měla problémy s dokončením zakázky pro českou armádu – sešel podle svých slov celkem třikrát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud sleduje redaktorka Veronika Hlaváčová

„Myslím, že to bylo na té první schůzce, ale možná že se mýlím, že k tomu došlo až na té druhé schůzce, kdy řekl, že ta cena bude pět milionů dolarů za tu pomoc,“ dodal Adams.

V přepočtu na koruny tehdy více něž osmdesátimilionový úplatek měl vést k tomu, aby se problémy se zakázkou zdárně vyřešily.

Třetí schůzku s Michalem Smržem si někdejší šéf Tatry přímo nahrál. Snažil se prý zjistit, kdo za vším stojí.

Kromě Smrže je v kauze nákupu tater obžalovaný i bývalý ministr obrany a v roce 2008 první náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové Martin Barták, který se v té době se Smržem přátelil.

Oba už u soudu vinu odmítli včera. Během dnešní výpovědi Ronalda Adamse si dělali poznámky nebo občas kroutili hlavami. Jejich advokát Josef Monsport pak reagoval na žalobce Dušana Táborského, který podle něj kladl Adamsovi návodné otázky.

Původně měl soud zítra a pozítří vyslýchat další americké svědky, program však dozná změn.

Omluvil se třeba bývalý předseda dozorčí rady Tatry a bývalý velvyslanec v Praze William Cabaniss, po kterém měl podle obžaloby chtít úplatek ve výši 80 milionů korun přímo Martin Barták.

kov, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme