Pedagogická fakulta v Olomouci otevřela nový areál

Po téměř dvouleté rekonstrukci dnes byla opět otevřena budova olomoucké pedagogické fakulty. Ve dvorním traktu na Žižkově náměstí navíc vznikla za 200 milionů nová budova s aulou, učebnami a speciálními laboratořemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Univerzita Palackého Olomouc, otevření rekonstruované budovy pedagogické fakulty. Snímek je z nové laboratoře pro speciální didaktická praktika

Univerzita Palackého Olomouc, otevření rekonstruované budovy pedagogické fakulty. Snímek je z nové laboratoře pro speciální didaktická praktika | Foto: Blanka Mazalová | Zdroj: Český rozhlas

„Ta aula je výjimečná, má kapacitu téměř 300 míst, má zbrusu nový tlumočnický servis, který umožňuje tlumočit současně do čtyř jazyků, má perfektní techniku, je mobilní, takže může sloužit nejrůznějším akcím,“ vypočítala přednosti auly děkanka fakulty Libuše Ludíková.

Architekt Miroslav Pospíšil se musel při projektování nové budovy vyrovnat s mnoha omezeními.

„Jedním z hlavních byl rozměr toho pozemku, ta parcela dvora je velmi stísněná. Snažili jsme se vytvořit objekt o minimálním objemu, z čehož vznikla ta černá krychle. Také jsme se snažili o to, aby ten dům citlivě zapadl do kontextu té stávající budovy,“ poznamenal architekt.

V nově otevřených prostorách je například i v tuzemsku ojedinělá logopedická laboratoř se špičkovým vybavením nebo laboratoř informačních technologií.

Podle rektora Univerzity Palackého v Olomouci Miroslava Mašláně je to jedno z dalších vědeckých výzkumných center, které v Olomouci v posledních letech vznikly. A chystají se další.

„Těch projektů bylo v podstatě pět, další tři jsou připravovány. V průběhu těch minulých čtyř let a následujících čtyř let prakticky všechny fakulty si nějakým způsobem pomohou k výstavbě nebo získání nových výukových laboratorních prostor,“ řekl Mašláň.

Blanka Mazalová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme