Zloděje dřeva v lesích na Vysočině mají usvědčit fotopasti

Lesníci číhají na zloděje dřeva na Vysočině pomocí fotopastí. Malé zelené krabičky jsou ukryté na rizikových místech. V jejich hledáčku se ale například v okolí Račína na Žďársku nejčastěji objevují lyžaři, divočáci nebo srny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krádež dřeva na Šumavě

Krádež dřeva na Šumavě | Foto: Národní park Šumava

„Fotopast máme támhle před sebou, je zamaskovaná na stromě, aby ji náhodný kolemjdoucí nespatřil a nemyslel si, že by si ji měl odnést domů,“ ukazuje ředitel lesního družstva Jiří Svoboda na jeden ze stromů v lese na Račínsku.

Právě toto místo bylo pro umístění vybráno záměrně. „Je tady přístupová cesta, není tady závora, v případě nějakého odvážení dříví by významná část lidí jela tudy. A taky nám tady v minulosti někdo upytlačil srnčí, fotopast už je tady delší dobu,“ vysvětluje.

Umístění a počet zelených krabiček se různě mění. Zatím zloděje nepřistihly, po řadě případů krádeží je lesníci po stromech rozmístili preventivně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O fotopasti v lesích na Vysočině se zajímala reportérka Hana Mikulincová

„Mezi Novým Veselím a Bohdalovem se nám ztratila celá fůra kulatiny za 70 tisíc, když tam přijede auto s hydraulickou rukou, nikomu to nepřijde divné. Také v Jitkově na Havlíčkobrodsku se ztratila fůra, dokonce našemu sousedovi vedle nás,“ popisuje Svoboda.

Není výjimkou, že zloději dřeva ukradnou i samotnou fotopast, což se nemusí vyplatit. Jejich počínání totiž sleduje další fotopast, která vše zaznamená.

V kanceláři lesní správy vyhodnocuje snímky z fotopastí technik Zdeněk Lukeš. „Tady vidíme, že ostrost fotek je opravdu velká, teď zrovna se díváme na divočáka,“ ukazuje.

„Vezme to i espézetku auta nebo třeba tvář projíždějícího lyžaře. Od velikosti malého psa to vyfotí vše na vzdálenost 15 až20 metrů,“ dodává.

Některé fotopasti mají i dálkový přenos, takže okamžitě posílají fotografie do mobilu. V tom případě lze zloděje dřeva chytit přímo při činu.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme