Za lichvu bude možné stíhat i firmy, navrhuje chystaná novela

Za lichvu by mohl hrozit postih i firmám. V novele zákona o trestní odpovědnosti firem to navrhla skupina poslanců TOP 09 a Starostů, ČSSD a lidovců. Návrh reaguje na to, že nebankovní subjekty, které půjčují peníze, zneužívají toho, že jim jako právnickým osobám nehrozí za lichvu trest, sankce se zatím vztahují jen na jednotlivce. Institut lichvy zavedl do právního řádu nový občanský zákoník.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 22.1. 2014

Poslanecká sněmovna 22.1. 2014 | Foto: Filip Jandourek

Na začátek jeden případ: Představte se, že vám zemře někdo z příbuzných a vy nemáte na pohřeb. Osloví vás firma, že vám peníze půjčí. Například za 10 tisíc bude chtít za měsíc zpátky 12 tisíc. A vy kývnete.

Úrok je v tomto případě dvacet procent za měsíc, což znamená 240 procent ročně. V takovém případě se může podle nového občanského zákoníku jednat o lichvu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek natočila redaktorka Zuzana Petráňová

Jak upozorňuje ředitel Exekutorského úřadu v Přerově Robert Runták, lichváři často zneužívají i dalších právních kliček, aby ze svých dlužníků vytáhli co nejvíce peněz.

„Lichvář umí ty podmínky tak šikovně schovat, umí je dát až do těch zadních odstavců. A také to často spočívá v tom, že jde o nějaké sankční úroky, o nějaké další poplatky a tak dále. To znamená, že ten první, hlavní úrok, který všichni vidí, ten je normální, běžný, ale ty další sankce, které jsou potom spojeny s tím, když se třeba podmínky neplní, jsou pro toho dlužníka tak hrubě nevýhodné, že musí vracet třeba troj-, čtyř-, pětinásobek toho, co si půjčil,“ říká Runták.

Podle Martina Kovalčíka z organizace Člověk v tísni by proto lidé neměli podepisovat nic pod tlakem a také by neměli podepisovat, pokud něčemu nerozumí.

„Určitě se vyplatí vzít si tu smlouvu sebou domů, nechat si poradit od svých známých, kteří v tom mají větší zkušenosti, zajít třeba i do nějakého poradenského centra, kde vám řeknou, co co znamená, a teprve ve chvíli, kdy já přesně vím, co podepisuji, tak tu smlouvu můžu podepsat. Pokud to neudělám, tak riskuji to, že se dostanu v budoucnu do problémů,“ podotýká Kovalčík.

ČSSD by chtěla úrokové stropy

Lichváři často bývají nebankovní subjekty, které půjčují peníze. Zneužívají toho, že jako právnické osoby je za to nejde trestně stíhat. To by se mohlo změnit. Poslanci ze sociální demokracie, TOP 09 a lidovců chtějí navrhnout změnu zákona.

Stíhání právnických osob by nemusel být jediný nástroj, který by měl pomoci zamezit lichvě a chránit dlužníky před skrytými náklady spojenými s úvěrem. ČSSD by ráda zavedla třeba úrokové stropy.

„Nejde jenom o to omezit ten strop úroku, ale také se musí omezit strop na smluvní pokuty či další náklady, které ta půjčka sebou může nést, či případné nesplacení té půjčky. A myslím si, že by to zamezilo problémům, které občané mají s těmi spotřebitelskými úvěry,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

Česká bankovní unie však před omezováním výše úroků varuje. Obává se, aby si rizikovější klienti nezačali půjčovat na černém trhu.

Zuzana Petráňová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme