Vleklý spor o pozemky v Ležákách by mohl skončit i vyvlastněním

Spor o pozemky v Ležákách na Chrudimsku znovu nabírá na síle. Pokud se ležácký památník s majitelkou klíčových parcel nedohodne, je připravený i na radikální možnost - vyvlastnění části pietního území. Majitelka si parcely cení na deset milionů korun. K vyvlastnění národní kulturní památky ale v naší historii ještě nikdy nedošlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Památník Ležáky

Památník Ležáky | Foto: NKP Ležáky

Spor o pozemky začal v Ležákách pořádně vřít už během loňského roku. Majitelka, která vlastní klíčové parcely včetně přístupové cesty k muzeu nebo také pomník Kniha obětí, na ně zakázala vstup.

Správa památníku reagovala tak, že se o ně přestala starat. Na nepříjemnou situaci vzpomíná starosta Miřetic, pod které Ležáky spadají, Jaroslav Chour:

„Loni před pietou se to asi měsíc nesekalo. Pak došlo k nějaké dohodě s paní majitelkou, tak se to posekalo. Nevím, jak to bude vypadat letos.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporu kolem parcel v Ležákách informoval reportér Josef Kopecký

Na uklidnění to zrovna nevypadá. Ředitel Památníku Lidice a Ležáky Milouš Červencl je stále víc přesvědčený, že patový stav může vyřešit jen soud a vyvlastnění.

„Pečovat o to nesmíme, ona o to pečovat nechce. Tenkrát došlo k nějakým pochybením ze strany státu a ta částka za vyvlastnění, pokud tak soud rozhodne, pro ni teoreticky může být zajímavější,“ říká.

A už se také obrátil na krajské památkáře, kteří mají právo proces vyvlastnění nastartovat. Jenže tak radikální krok musí být až poslední volba, vysvětluje Milan Mariánek z odboru školství a kultury krajského úřadu.

„Vyvlastnění je až poslední možností, jak dosáhnout zlepšení stavu kulturní památky. A rozhodně nemůže přijít na řadu několik měsíců po zahájení dalších řízení. Rozhodně je to několikaletý proces,“ tvrdí.

A navíc, nic takového se u nás dosud nikdy nestalo. „Za dobu, co existuje památkový zákon, nebyl žádným úřadem nikdy aplikován,“ dodává Mariánek.

Pardubice o takové prvenství zrovna dvakrát nestojí. Památkáři krajského úřadu proto začali jednat s ministerstvem kultury i Národním památkovým ústavem. Cílem je dohoda, která zajistí bezproblémové fungování ležáckého památníku.

Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme