Válečný veterán Ján Bačík oslavil v Třeboni 97. narozeniny

Za války byl legionářem, výsadkářem a později tankistou, dnes Ján Bačík přijímal gratulace ke svým 97. narozeninám. Oslavil je v sobotu. Dnes už jen přijímal návštěvy. Rodák z vesničky blízko Liptovského Mikuláše na Slovensku v současné době žije v Třeboni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oslava 97. narozenin veterána Jána Bačíka, Třeboň

Oslava 97. narozenin veterána Jána Bačíka, Třeboň | Foto: Martin Pokorný

„Tady je to dobrý, jsem spokojený. Nic mi neschází, nemůžu si stěžovat,“ svěřil se oslavenec.

Na oslavě 97. narozenin válečného veterána Jána Bačíka nemohl chybět předseda jihočeské obce legionářské Milan Čajdík.

Jak říká, v současné době žije v jižních Čechách 30 veteránů, kteří v druhé světové válce bojovali se zbraní v ruce. Ján Bačík je z nich nejstarší.

„Patří mezi ty, kteří se připravovali v Anglii v době druhé světové války jako gabčíkovci na výsadek do protektorátu, ale protože došlo k heydrichiádě a perzekuci obyvatelstva, tak se tady výsadek stopnul,“ vzpomíná Čajdík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Válečnému veteránovi Jánu Bačíkovi přišel do Třeboně pogratulovat i redaktor Martin Pokorný

„Při výcviku, když skočil z druhého patra, si zlomil nohu, takže už potom neskákal. Má za sebou 18 seskoků, stal se tankistou v Dunkerku a bojoval až do osvobození a ukončení války,“ dodává.

Gratulovat přišel i zástupce ředitele krajského vojenského ředitelství Armády ČR Milan Kempský.

„Je to něco neuvěřitelného. Když vidíte, jakými útrapami prošel, i jako západní voják v době normalizace, a po tom všem se dožil vysokého věku, to je pozoruhodné. Také to svědčí o jeho dobré fyzické kondici, kterou jako výsadkář měl,“ poznamenal.

Po druhé světové válce pracoval Ján Bačík u kriminální policie v Táboře a později v Třeboni, kde dnes žije v domově důchodů.

Ján Bačík | Foto: Projekt Paměť národa

Martin Pokorný, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme