Soud potrestal Romy jen za jeden ze dvou útoků, ke kterým došlo v červenci v Duchcově

Čtyři Romové z Duchcova na Teplicku si dnes vyslechli rozsudek v kauze dvou údajně rasově motivovaných útoků, spáchaných nezávisle na sobě loni v červenci. Dva muži dostali za první násilný incident nepodmíněné tresty. Všechny obžalované naopak soudce zprostil viny z útoku na druhého muže. Ani strážníci, ani sám napadený totiž neurčili útočníka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

První odsouzený má jít do vězení na rok a osm měsíců. Teplický soudce Jaroslav Malchus mu připočetl i vyhrožování policistům a bránění v zákroku. Druhý by měl strávit za mřížemi rok a čtyři měsíce.

Třetí obžalovaný sice potrestán nebyl, momentálně si ale odpykává zbytek jiného trestu. Čtvrtý muž pak vyvázl s desetiměsíční podmínkou na dva a půl roku za to, že o několik dní dříve rasisticky a sprostě nadával lékařce a sestře, protože na něj v čekárně dlouho nepřišla řada.

Rozsudky nejsou pravomocné, státní zástupce Pavel Norek si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. „Byla tam zproštěna dvě jednání násilného typu, takže tam státní zástupce musí posoudit, zdali přece jen některé důkazy nesvědčí pro vinu obžalovaných a nebylo by možné v tomto ohledu podat odvolání,“ vysvětlil.

Stejně tak o lhůtu na rozmyšlenou požádal obhájce dvou mužů, kterým soud vyměřil nepodmíněné tresty. Druzí dva s rozsudkem souhlasí a vzdali se práva na odvolání.

Dobývali se i do zamčené hospody

Romové se loni v červenci posilnili alkoholem a pak se vydali k domu jednoho z organizátorů tehdejších protiromských demonstrací, který ale nebyl doma. Soud případ předá radnici k řešení jako možný přestupek.

Cestou zpátky došlo k prvnímu útoku, který teplický soud vyhodnotil jako rasově motivovaný. Soudce Jaroslav Malchus to přičítá napjaté atmosféře ve městě. U tohoto útoku byli přítomni jen muži, kteří dnes od soudu odešli s nepodmíněnými tresty.

Později byl zbit i další muž, napadený ale nedokázal říci, který ze čtveřice Romů ho udeřil. Nevěděli to ani strážníci, kteří stáli mezi útočníky a zbitým mužem.

Soudce zprostil čtveřici obžaloby také v otázce rasistických výhrůžek. V době mezi oběma útoky Romové podle obžaloby bušili na dveře a okna hospody U Svatýho a nadávali, svědci ale neurčili, kdo konkrétně rasistická slova pronášel.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme