Nemocnice v Hranicích dostane od pojišťoven o 30 milionů méně, bude propouštět

Úsporná opatření letos plánuje nemocnice v Hranicích. Zdravotnické zařízení totiž dostane od pojišťoven zhruba o 30 milionů korun méně než v předchozích letech. Personální audit ukáže, kolik lidí přijde o práci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice

Nemocnice | Foto: Filip Jandourek

Nemocnici v rozpočtu chybí i poplatky, které až do konce roku vybírala od hospitalizovaných. Ty už ale od začátku roku lidé neplatí.

„Mělo by dojít ke stejnému navýšení příjmů od zdravotních pojišťoven za hospitalizační případ, jaký je výpadek poplatku. Čili navýšení příjmu nemocnic v hospitalizační části minimálně o jedno procento,“ tvrdil už na podzim loňského roku ředitel nemocnice Eduard Sohlich, který je zároveň předsedou Asociace českých a moravských nemocnic.

Nemocnici tak čeká šetření. V současné době tam pracuje 450 lidí, někteří budou muset odejít. Vedení chce práci personálu zefektivnit, aby nemuselo rušit obory.

Podle Sohlicha to může přinést delší čekací lhůty na ošetření nebo spojování některých lůžkových oddělení.

V současné době jich nemocnice má osm, chirurgii včetně plastické, gynekologii, ARO, internu, infekční, pediatrii a oddělení dlouhodobě nemocných.

„My máme 80 procent akutních případů. Tyto akutní případy musíme ošetřit tak, jak přichází. Takže problém se přenáší do vnitřního dluhu nemocnice, kdy nejsme schopni držet úroveň mezd, nemůžeme opravovat, investovat už vůbec ne a prodlužují se doby splatnosti našim dodavatelům,“ vysvětlil Sohlich.

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme