Ceny Alfréda Radoka se budou udílet. Nadační fond neprosadil změny

Od října minulého roku se spekulovalo, zda budou uděleny Ceny Alfréda Radoka za rok 2013. Důvodem ročního pozastavení měly být změny, které chtěl Nadační fond Cen Alfréda Radoka zavést. K udělování se chtěl vrátit až s novým systémem v roce 2015. Změny prosazeny nebyly a divadelní kritici hlasovali v anketě tak jako v letech předchozích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ceny Alfréda Radoka (logo)

Ceny Alfréda Radoka (logo) | Foto: Ceny Alfréda Radoka

Anketu divadelních kritiků tradičně vyhlásil a vyhodnotil časopis Svět a divadlo. Tentokrát ale ne ve spolupráci s nadačním fondem. S návrhem jeho změn vedení časopisu totiž nesouhlasilo. Na začátku nového roku ale došlo mezi nadací a časopisem k dočasné dohodě.

„Jsem ráda, že se nám, byť takřka na poslední chvíli, podařilo uzavřít dohodu, na základě které mohou být Ceny Alfréda Radoka v neměnné podobě uděleny tak, jak tomu bylo vždycky,“ říká Petra Marková, místopředsedkyně správní rady Nadačního fondu Cen Alfréda Radoka.

Nadační fond Cen Alfréda Radoka chtěl změnit způsob hlasování i kategorie, ve kterých oborníci nominovali své favority.

Přehrát

00:00 / 00:00

O předávání Cen Alfréda Radoka informovala redaktorka Veronika Štefanová

„Problém byl ten, že časopis Svět a divadlo, který každý rok vyhlašuje anketu kritiků, vyhlašuje výsledky na základě prostého součtu hlasů kritiků,“ vysvětluje Milan Šimáček ředitel agentury CCL, která je partnerem nadačního fondu a pořadatelem slavnostního udělení cen.

„A toto bylo jádrem sporu mezi časopisem Svět a divadlo a nadačním fondem. Nicméně pro letošní rok bude vše tak, jak jsou všichni zvyklí. Ceny budou uděleny opět na základě prostého součtu hlasů divadelních kritiků,“ dodává.

Divadelní kritička Marie Reslová považuje celý spor za nešťastný. „Myslím si, že to bylo spíš nedorozumění než cokoli jiného. Je dobře, že ceně, která má víc než 20letou historii, to jméno zůstalo a tradice pokračuje. Ta prestiž je nezpochybnitelná,“ upozorňuje.

Letos budou uděleny Ceny Alfréda Radoka už po dvaadvacáté. V nominacích zazněla jména známých divadelníků i etablovaných divadelních souborů. Padla ale i jména méně známá.

V popředí jsou obecně lidská témata

Mezi nominovanými je i herečka Městského divadla Brno Světlana Janotová za roli Alexandry Owensové v evropské premiéře muzikálu Flashdance. Mezi nominovanými divadly je překvapením mladý a rychle se etablující soubor Studio Hrdinů, ve kterém bude probíhat i slavnostní předávání cen.

„Studio hrdinů za poslední dva roky udělalo obrovský kus práce a zdá se mi, že z těch nominovaných divadel je v tuto chvíli nejvýraznější,“ potvrzuje kritička Reslová.

Ceny Alfréda Radoka se týkají také dramatické soutěže. Letos se do ní přihlásilo 59 autorů s celkem šedesáti šesti texty.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Cenách Alfréda Radoka mluvila v pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu divadelní kritička Marie Reslová

„Letošní ročník je zajímavý přesunem od globálních témat k obecně lidským. Vystupují tam spíš takové čechovovské postavy, které se zabývají svým osobním životem, osobními problémy a vykořeněností ze společenského života,“ popisuje Petra Marková.

Marie Reslová je s tvorbou českých souborů v uplynulém roce spokojená. „Myslím si, že české divadlo se v minulém roce vůbec nemá za co stydět. Je velmi různorodé, to je vidět i na nominacích v Cenách Alfréda Radoka. Každá inscenace je jinak výrazná, mluví jiným divadelním jazykem,“ hodnotí kritička a dodává:

„Ta nabídka je velmi pestrá a je vidět, že Praha už nepatří k hegemonům divadelní scény. Často se tam objevuje Klicperovo divadlo Hradec Králové a v Radocích pravidelně boduje komorní scéna Aréna a nebo také Divadlo Petra Bezruče, obě divadla jsou z Ostravy.“

Tento rok ceny ještě uděleny budou, a to 8. března v divadle Studio Hrdinů ve Veletržním paláci. Správní rada nadačního fondu a vedení časopisu Svět a divadlo plánují schůzku po slavnostním předávání, aby o budoucím směřování cen a divadelní ankety jednali.

Veronika Sedláčková, kap, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme