V Ústí nad Labem končí pobočka knihovny ve Všebořicích

Přes pět set čtenářů přijde o pobočku knihovny v ústeckých Všebořicích. Dojižděli tam i z okolních vesnic. Nový majitel budovy chce totiž trojnásobně vyšší nájemné, než kolik platila knihovna městu. Lidé proto mají ve čtvrtek odpoledne poslední možnost vrátit půjčené knihy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Většinu knih z Všebořic si rozeberou pobočky i lidová knihovna v centru

Většinu knih z Všebořic si rozeberou pobočky i lidová knihovna v centru | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

„Pobočka je takový domov každé pobočkářky. Dělá si všechno sama tak, jak čtenáři potřebují. Chodí sem rádi nejen pro knihy, ale i si popovídat. Trošku víc než jen vzít knihu a odejít. Takže já se tady loučím vlastně s domovem,“ říká se slzami v očích vedoucí Eva Javorčáková.

Část knih zdejší pobočky ještě zůstává v policích všebořické knihovny. Část už je ale v krabicích připravena pro další pobočky, kde budou dál sloužit čtenářům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Gabriela Hauptvogelová byla ve všebořické knihovně, která se s koncem ledna zavírá

„Ty knihy v krabicích si vybraly pobočkářky. Jsou to knihy, které buď nemají, nebo je mají opotřebované,“ líčí další osud zdejšího inventáře knihovnice.

Zrušení pobočky ve Všebořicích se nelíbí ani čtenářům, s peticí ale neuspěli. Poslední tři knihy přišel vrátit i čtenář Vlastimil Kostka.

„Budu si půjčovat od kamarádů. Do města to máte 5 km tam a 5 nazpátek a ještě jdete nahoru od náměstí. Tak to mi za to nestojí,“ zavrhuje pan Kostka návštěvu jiných knihoven v Ústí.

Náhradní prostory ve Všebořicích se knihovně nepodařilo najít. Ve škole místo nebylo a bývalá výměníková stanice se nehodí.

Přebudování výměníkové stanice také brání peníze. „Aby se budova zkolaudovala pro používání jako veřejné místo, tak to by byly veliké náklady. A to nevím, kdo by to hradil,“ říká ředitel Severočeské vědecké knihovny Aleš Brožek. Rozpočet jeho knihovny je podle něj už dost našponovaný.

Gabriela Hauptvogelová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme