Talentovaní vědci se vracejí do českého výzkumu. Stát je láká na štědré dotace

Do Česka se díky státním dotacím vrátilo během dvou let už devatenáct českých vědců ze zahraničí. Na vysokých školách a v akademických ústavech bádají hlavně v oborech přírodních a lékařských věd. Stát za návrat špičkových výzkumníků zaplatil sto milionů korun. Peníze je mají motivovat k tomu, aby se v tuzemsku usadili a využili bohaté zkušenosti z ciziny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oddělení lékařské genetiky v Thomayerově nemocnici

Oddělení lékařské genetiky v Thomayerově nemocnici | Foto: Filip Jandourek

Čtyřiačtyřicetiletý genetik Ondřej Machoň studuje embryonální biologii savců a zajímá ho, jakou funkci při vývoji mají jednotlivé geny.

Svoje dlouholeté zkušenosti sbíral v minulosti v zahraničí. Na český Ústav molekulární genetiky se vrátil před dvěma lety z univerzity v norském Oslu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ze zahraničí se do tuzemských akademických ústavů a vysokých škol vracejí talentovaní vědci. Téma pro redaktorku Petru Benešovou

„Měl jsem tady přislíbené místo, ale v mém věku už to není tak, že mě prostě někdo zaměstná a dá mi peníze na výzkum. Mám nějaké vzdělání, takže jsem v podstatě z hlediska zaměstnavatele drahý člověk, když to řeknu lidově. Člověk v mé pozici si už dneska musí sehnat peníze na svůj vlastní plat sám,“ vysvětluje Ondřej Machoň.

Proto požádal o státní dotaci z programu Návrat, který podporuje české vědce vracející se ze zahraničí do českého výzkumu. Podmínkou je, aby tři roky bádali v cizině. Ondřeji Machoňovi se podařilo získat pět milionů korun.

„Z čehož hradím nejenom mzdy, ale i výzkum. Koncipoval jsem projekt tak, abych mohl zaměstnat ještě jednoho technického pracovníka a dva studenty,“ dodává vědec s tím, že kdyby peníze nezískal, do Česka by se zřejmě už nevracel.

Ministerstvo školství v programu Návrat podpořilo během dvou let 19 projektů, tedy 19 výzkumných pracovníků s dlouhodobou zahraniční praxí. Nejčastěji mířili do oboru biověd a nejvíce se jich vrátilo ze Spojených států a z Velké Británie.

Na dotace půjde celkem 270 milionů korun

Podle předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše je zatím předčasné podrobně hodnotit, jak se vyplatí investovat peníze do návratu badatelů.

„Jestliže ti vědci byli vybráni zodpovědně, výsledek nemůže být špatný. Že to není průměr, který se chce vrátit a my mu podesteleme, to předpokládám nenastalo, a co vím o těch lidech, kteří se vrátili ze zahraničí na naše ústavy, tak jsou to opravdu mimořádně dobří vědci mladé nebo střední generace,“ říká Drahoš.

Deset let už na Akademii věd funguje pro vědce z ciziny podobný podpůrný program Fellowship Jana Evangelisty Purkyně. O státní podporu v programu Návrat žádaly akademické ústavy i veřejné vysoké školy. Stát na dotace zatím vyhradil celkem téměř 270 milionů korun, zhruba sto milionů korun už vědci dostali.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme