Lesníci z Městských lesů Hradce Králové opět přikrmují zvěř, kvůli mrazům

Lesníci začali opět pravidelně plnit krmelce v městských lesích Hradce Králové. Během zimních dnů s vysokými teplotami nebylo nutné přikrmovat lesní zvěř často. Teď doplňují třikrát až čtyřikrát týdně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odchycená srna (vpředu)

Odchycená srna (vpředu) | Foto: Podkrušnohorský ZOOPARK Chomutov, M. Brtnický

Lesníci doplňují do krmelců seno, kaštany, jablka, sušené kopřivy, ale i speciální krmivo s léčivy proti parazitům.

„Toto je speciální medikované krmivo, které teď předkládáme zvěři v době klidu a v době hájení proti parazitologickým škůdcům a kvůli celkovému odčervení, aby byla zvěř zdravá až se na jaro zase oteplí,“ vysvětluje Lukáš Hýsek za královéhradecké Městské lesy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lesníci začali opět pravidelně plnit krmelce v městských lesích Hradce Králové. Natáčela tam redaktorka Lucie Valášková

„Celkově nabízíme zvěři širokou škálu potravy, která jim v těchto dobách chybí. Máme tady i sůl, kam zvěř pravidelně dochází k lizu. Sůl je nezbytná pro spárkatou zvěř,“ dodává.

Do krmelců si přichází pro potravu zvěř srnčí, daňčí, divoká prasata, občas i bažant nebo zajíc. Podle Hýska chodí ke krmelcům hlavně v noci.

„Protože městské lesy jsou celkem vydatně navštěvované lidmi a ta zvěř je přes den rušena. Starosti nám dělají hlavně pejskaři, kteří pouštějí své čtyřnohé přátele na volno. A pokud dojde k nějakému delšímu štvaní v tomto počasí, může zvěř dostat i zápal plic a je po ní,“ upozorňuje.

Současné počasí podle něj ale zvířatům také pomáhá. „I zima je pro zvěř přínosem, aby se zamezilo některým parazitům. Ta zvěř je klidnější. Slabé kusy, které se nepodaří odlovit, nepřežijí mrazy a pro další populaci je to přínosem,“ vysvětluje.

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme