Human Rights Watch: Úřady daly v Sýrii zbourat celé čtvrti jako pomstu za podporu opozice

Syrské úřady prý daly srovnat se zemí sedm obytných čtvrtí v různých městech. Uvádí to organizace Human Rights Watch - podle které to nemá žádné vojenské důvody. V Ženevě mezitím spěje ke konci první kolo rozhovorů o řešení syrské krize, kterého se účastní vládní strana i opozice

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boje v Sýrii

Boje v Sýrii | Zdroj: ČTK

Ochránci lidských práv mezitím upozornili na údajně záměrné demolice obytných čtvrtí v Sýrii, mnozí v tom vidí trest za podporu opozice.

K jejich zbourání mělo dojít v letech 2012 a 2013 v Damašku a Hamá, dokladuje to satelitními záběry, fotografiemi, videi a svědectvími obyvatel.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situace v Sýrii mluvil ve vysílání Radiožurnálu zahraničně-politický komentátor Milan Slezák

Celková zničená plocha má být podle Human Rights Watch nejméně 145 hektarů, tedy plocha asi 200 fotbalových hřišť. Mnoho z objektů mělo údajně několik pater.

„Všechny postižené oblasti byly považované vládními kruhy za bašty opozice,“ píše se v citované zprávě.

Sýrie ale demolice nepotvrdila. „Vůbec bych se nedivil, kdyby tomu tak opravdu bylo. Ale musíme si uvědomit, že mnohé informace, které o Sýrii máme, máme z druhé ruky. A je velmi nesnadné je ověřit přímo na místě,“ řekl zahraniční komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

Jednání v Ženevě zatím příliš výsledků nepřinesla, obě strany zatím bezvýsledně jednaly i o přechodném kabinetu.

Demonstrace před sídlem konference v Montreux | Foto: ČTK/AP, Salvatore Di Nolfi

„Ledy se lámou jen pomalu,“ charakterizoval ženevská jednání o syrské krizi pověřenec OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Lachdar Brahímí. První kolo rozhovorů skončí zítra.

Šlo už o druhou konferenci v Ženevě, na té první, na rozdíl od té končící, ale nebyli zástupci syrské opozice ani vlády. Tentokrát spolu jednali alespoň přes prostředníka.

V Sýrii už přišlo o život přes 100 tisíc lidí a o domovy více než třetina Syřanů, tedy asi 10 milionů lidí.

Milan Slezák, Vanda Králová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme