Areál chátrajícího zámku v Kolíně by mohl sloužit i jako hotel nebo knihovna

Chátrající kolínský zámek má šanci na opravu. S rekonstrukcí rozlehlého areálu v centru města by mohly pomoci evropské dotace i peníze soukromého investora. Na nádvoří zámku každopádně už letos začne stavba takzvaného podnikatelského inkubátoru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chátrající kolínský zámek

Chátrající kolínský zámek | Zdroj: ČTK

Dočasné zázemí tam najdou zejména začínající podnikatelé nebo živnostníci, kteří přijdou s něčím zajímavým, co by se na trhu mohlo uchytit.

Kancelář v areálu podnikatelského inkubátoru, kde budou platit výhodné nájemné, by jim měla usnadnit cestu k úspěchu. Rozjezd projektu je naplánován na příští rok.

Plány má město i s tou částí zámku, na kterou se letos peníze zcela jistě nenajdou. Vypracována byla studie, kde je možné využití objektu detailně popsané.

Po rekonstrukci by se do historického areálu mohla například přestěhovat kolínská knihovna. Ta dnes bojuje s nedostatkem prostoru. Dalším nápadem je přeměna části zámku na luxusní hotel, který by nabízel třeba i vhodné konferenční prostory pro pořádání schůzí, konferencí nebo seminářů.

Dříve tam byl pivovar

Radnice se chce porozhlédnout po evropských dotacích. V úvahu přichází třeba norské fondy. Město ale nevylučuje ani spolupráci se soukromým investorem. Dříve než radnice případné zájemce osloví, chtějí představitelé města dotáhnout do konce alespoň hrubou opravu zámku, aby měli investorovi co nabídnout.

Vznik kolínského zámku je datován rokem 1437, kdy v těsném sousedství městského opevnění zahájil husitský hejtman a kněz Bedřich ze Strážnice stavbu nevelkého hradu. Stejně jako se střídali majitelé panství, měnila se i podoba zámku.

Například rytíř František Horský v něm ve druhé polovině 19. století vybudoval pivovar. Úpravy areálu pokračovaly až do roku 1988, kdy byl ukončen provoz pivovaru. Od té doby zámek jen chátrá. Městu se před lety podařilo opravit alespoň jedno křídlo areálu, do kterého se přestěhovala část městského úřadu.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme