Bělobrádek o penězích na vědu: je třeba odstranit duplicity a ohlídat čerpání dotací z EU

Místopředseda vlády pro vědu a inovace Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL má za sebou dva dny v úřadě. Mezi jeho priority patří čerpání peněz z EU na výzkum, možná až 100 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek při příchodu na jednání s šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek při příchodu na jednání s šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou | Zdroj: ČTK

Z českého rozpočtu půjde letos na vědu, výzkum a inovace 26 miliard korun.

„Nejdříve je potřeba zajistit, aby byly peníze využity skutečně efektivně, odstranily se duplicity, aby celé čerpání této částky bylo co nejvíce transparentní,“ řekl Českému rozhlasu Bělobrádek.

Z Evropské unie by Česko mohlo čerpat až 100 miliard korun.

„Teď se bude jednat o tom, jakým způsobem tyto peníze budou čerpány. Jestli budou efektivně využity peníze na kofinancování a také kam tyto peníze půjdou,“ dodal místopředseda vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

O svých plánech na pozici místopředsedy vlády mluvil ve vysílání Radiožurnálu Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL

Lidovci zatím nedodali své kandidáty na ministerské náměstky resortů spravovaných ostatními stranami. Bělobrádek s ministry ale už jedná.

„Co se týká některých sporných okamžiků, tak budeme v pondělí mít předsednictvo vlády, kde budeme všichni předsedové koaličních stran, takže na toto téma se určitě pobavíme,“ vysvětlil.

Členové vlády | Foto: Český rozhlas

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme