Utřít prach, vyleštit stříbro, umýt 200 oken. Zámky se chystají na novou sezonu

Hrady a zámky na jihu Moravy nespí ani v zimě. V jejich útrobách se vše pečlivě připravuje na novou sezonu. Uklízí se nepořádek, utírá prach, leští stříbro a také brousí parkety. Nejinak je tomu na zámku Lednice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lednický zámek v zimě

Lednický zámek v zimě | Foto: Hana Ondryášová | Zdroj: Český rozhlas

Terezie Pekárková luxuje koberce v prvním patře zámku, patří k týmu šesti žen, které mají úklid na starosti. Celkem projdou na 300 různých sálů a chodbiček a spotřebují asi 20 litrů leštěnky.

„Začíná se od přízemí, reprezentačních sálů, kde se čistí řezby, obložení, stropy. Napouští se to silikonovým hydrovoskem, aby řezby byly krásně lesklé. Pak se jde do prvního patra, do knížecích apartmá, čistí se lustry, podlahy, veškerý porcelán, cínové nádobí.“

„Vyčistí se vlastně všechno od půdy až po sklep a zámek se pak na sezonu krásně leskne,“ popisuje Terezie Pekárková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vypadá velký zámecký úklid, zjišťovala v Lednici redaktorka Štěpánka Kadlečková

I z vedlejší místnosti se ozývají netradiční zvuky, pracovnice speciálními špachtlemi utírají prach a voskují obložení pokojů, leští příbory a rámy oken. A jak říká kastelánka zámku Ivana Holásková, specifika zámeckého úklidu jsou opravdu velmi odlišná od úklidu domácího.

„Zaměstnanci musí být velmi opatrní, protože zacházejí s předměty velké kulturní hodnoty. Takže se musí postupovat precizně a jemně, jsou na to také zvláštní postupy. Jinak ošetřujete moderní nábytek doma a jinak historický nábytek,“ upozorňuje kastelánka.

Kromě toho se z žen občas stávají nedobrovolně i horolezkyně, když šplhají po lešení k vysokým stropům, usmívá se Holásková.

„Tam, kde se uklízí parkety, nábytek, okna a porcelán, nám k tomu ještě přibývají vyřezávané stěny a stropy plné drobných ornamentů, které se v létě zapráší. K tomu je potřeba postavit lešení, dámy na něj vyběhnou a čistí šestimetrové stropy, což je velká práce, která vyžaduje také velkou trpělivost,“ přibližuje zámecký úklid kastelánka.

Další velký úkol na pracovnice navíc ještě čeká, musí ručně rozmontovat a umýt všechna okna na zámku, kterých jsou odhadem asi dvě stovky. Turistickou sezonu na zámku v Lednici zahájí už v dubnu.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme