Ukrajinského aktivistu zřejmě čeká domácí vězení, podezřelý je z organizování protestů

Unesený a těžce zraněný ukrajinský aktivista Dmytro Bulatov by měl skončit v domácím vězení. Podle ukrajinského ministerstva vnitra je podezřelý z organizování masových protestů a od poloviny ledna je na seznamu hledaných osob.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinská policie se pokusila zatknout opozičního aktivistu Dmytra Bulatova, který se v nemocnici zotavuje po útoku neznámých pachatelů a mučení. Před policejním zásahem ho chrání další opoziční aktivisté, takzvaná Sebeobrana Majdanu.

Aktivistu hnutí Automajdan Bulatova unesli neznámí pachatelé koncem ledna a prý ho celou dobu mučili. Ve čtvrtek ho poté vyhodili z auta v lese poblíž Kyjeva.

„Je to člověk, o kterého jsme se deset dní strašně báli. Nehledě na ta hrozná zranění, zůstal naživu. Věřím, že se brzy uzdraví a vrátí se k nám,“ doufá mluvčí Automajdanu Kataryna Gudková.

Ukrajince šokoval případ mučení známého aktivisty, únosci ho prý chtěli ukřižovat

Číst článek

V nemocnici společně se skupinou ochránců náměstí nezávislosti zabránila Gudková policii, aby Bulatova zatkla. Mnozí zranění aktivisté se právě proto nemocnic bojí, potvrdil traumatolog z improvizovaného lazaretu na Evropském náměstí Borys Frankevyč.

„Hodně pacientů přichází k nám, protože se bojí, že je z nemocnice vydají policii nebo unesou,“ konstatoval Frankevyč.

Mnichovská bezpečnostní konference

Mučení ukrajinského opozičníka pobouřilo západní politiky. Šéf německé diplomacie Frank Walter Steinmeier chce Bulatova i další zraněné demonstranty převézt do Německa.

O Ukrajině se dnes bude jednat na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Ukrajinský ministr zahraničí vyslechl na konferenci ze strany evropských vůdců ostrou kritiku. Jasný je požadavek, aby vláda v Kyjevě umožnila politické řešení stávajícího konfliktu.

Šéf německé diplomacie Steinmeier se už sešel s opozičním vůdcem Aresenijem Jaceňukem, který mu popsal složitou situaci na Ukrajině. Dnes přiletí do Mnichova další lídr opozice Vitalij Kličko.

Protesty na Ukrajině | Foto: ČTK

Martin Dorazín, Klára Stejskalová, Anna Jadrná, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme