Část Evropy ochromila sněhová kalamita, Itálii a Francii sužují rozvodněné řeky

Extrémní počasí dál sužuje velkou část Evropy. V Srbsku kvůli sněhové kalamitě uvízlo na dálnici mezi Bělehradem a hranicemi s Maďarskem více než tisíc lidí, evakuovat je musí záchranáři. Odříznutá zůstávají také některá území Rakouska. V Itálii a ve Francii zase mohutné lijáky nebezpečně zvedají hladiny řek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sníh a silný vítr čím dál víc komplikují život lidem v Srbsku

Sníh a silný vítr čím dál víc komplikují život lidem v Srbsku | Zdroj: ČTK

Sníh a mráz působí v Srbsku čím dál větší problémy. Záchranáři na severu země evakuovali asi tisíc lidí, kteří uvízli v autech a autobusech na silnicích. Stovky dalších na pomoc čekají.

Závěje jsou místy vysoké tři a půl metru. Situaci ztěžuje silný vítr, úřady kvůli němu zakázaly i dopravu na Dunaji. Srbská vláda také vyzvala občany, aby během kalamity nikam necestovali.

V Rakousku sněhová kalamita mírně polevila, čeká se ale další sněžení. Za posledních 48 hodin napadlo v Korutanech a ve východním Tyrolsku tolik sněhu, kolik tam mají asi jednou za 100 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Rakousku přiblížil zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

Úřady vyhlásily pátý, tedy nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí, který v Rakousku naposledy platil před 15 lety. Místy až metr silná vrstva sněhu z posledních dvou dnů nasákla deštěm a hrozí, že se propadnou střechy a zlámou stromy u silnic.

Úplně odříznutá zůstávají některá údolí. Turistům, kteří se nedostanou kvůli sněhu do svého objednaného hotelu, nabízí některé vesnice nouzové ubytování například v sále kulturního domu. Podle úřadů by si lidé cestu do Korutan měli rozmyslet a případně ji odložit. Sněžit má totiž s přestávkami až do pondělka.

Meteorologové varují před silným větrem, námrazou i ledovkou

Číst článek

Celý západ Francie pro změnu čelí rozsáhlým záplavám. Nejhorší situace je v Bretani, ale před povodněmi varují i v Bordeaux a v blízkosti hranic se Španělskem. Jedenáct departmentů vyhlásilo stav ohrožení, pršet by mělo i v noci.

Na poplach bije department Finistére - v některých městech jako Morlaix zaplavila voda náměstí, jinde museli lidé opustit své domovy.

Vlny na pobřeží Bretaně dosahují výšky deseti metrů, ale situace není lepší ani ve vnitrozemí. V Bordeaux se obávají rozvodněné řeky Garonny, na některých místech byly přerušeny dodávky elektřiny. S obavami sledují situaci i v blízkosti jaderné elektrárny 50 kilometrů severně od Bordeaux.

Hladina řeky Arno téměř atakuje spodek mostu Ponte Vecchio ve Florencii | Foto: ČTK

V Itálii vyhlásilo povodňovou pohotovost už šest regionů. Záplavy vyhnaly z domovů tisíce lidí, silné deště budou podle aktuální předpovědí meteorologů bičovat až do pondělka. Problémy mají třeba Benátky, kde voda stoupla metr nad normální hladinu moře.

Na severu země v italských Alpách mění voda formu, ale ne intenzitu. V oblasti Belluno napadl během několika hodin metr sněhu a lyžařské středisko Cortina d'Ampezzo téměř odřízl od světa. Ve velké části Dolomit je zcela paralyzovaná doprava a hrozí sněhové laviny.

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme