Nezaměstnaní po padesátce jen těžko hledají práci, jsou předem diskriminováni

Lidé, kteří přijdou o práci v pozdějším věku, po padesátce, a snaží se najít nové místo, narážejí na řadu překážek. Potvrdil i průzkum, který koncem minulého roku podnikla společnost SC & C a jehož výsledky dnes představila organizace Alternativa 50 plus.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rekvalifikační kurz v Agrostroji v Pelhřimově

Rekvalifikační kurz v Agrostroji v Pelhřimově | Foto: Hana Mikulincová | Zdroj: Český rozhlas

„Obecným závěrem našeho průzkumu je potvrzení, že generace 50+ shání zaměstnání opravdu velmi těžko. Jakmile práci jednou ztratí, velmi těžko nachází nové uplatnění na trhu práce,“ říká projektová manažerka organizace Alternativa 50+ Nikola Šimandlová.

Velký problém je, že zaměstnavatelé u těchto zájemců o práci často neberou v úvahu jejich kvalifikaci a předchozí kariéru. Velmi záleží na tom, o jaký konkrétní sektor jde.

„Existují zaměstnavatelé, kteří si uvědomují zkušenosti starších zaměstnanců. Na druhou stranu se neustále setkáváme s tím, že člověk, kterému je přes 50 let a uchází se o místo, je z pohledu zaměstnavatele neperspektivní, neučí se snadno nové věci. Už při náboru je pak diskriminován na základě věku a pracovní místo mu není nabídnuto,“ tvrdí Šimandlová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O průzkumu zabývajícím se možnostmi uplatnění lidí starších 50 let na trhu práce mluvila na Radiožurnálu Nikola Šimandlová, projektová manažerka organizace Alternativa 50+

Zaměstnanci po padesátce nezřídka přicházejí o místa, kde pracovali dlouhá léta. „Setkáváme se s tím, že dochází-li k restrukturalizaci pracovních míst u konkrétního zaměstnavatele, tak lidé ze skupiny 50+ jsou často mezi těmi, kteří musí pracovní místo opustit jako první,“ potvrzuje Šimandlová.

Pokud se 50letý člověk z nějakého důvodu rozhodne dosavadní pozici sám opustit, závisí jeho další uplatnění hodně na tom, v jakém žije regionu, jaké má vzdělání, v jaké pozici pracuje a podobně.

„Například vysokoškolsky vzdělaní lidé z Prahy najdou lépe nějaké další pracovní uplatnění než člověk se základním nebo středním vzděláním, který žije v Moravskoslezském kraji,“ uvádí příklad Šimandlová.

Lidé po padesátce jsou přitom ochotní zvyšovat si kvalifikaci. „Na to jsme se ve výzkumu přímo ptali. Respondenti 50+ sami uznávají, že práce na počítači je v dnešní době velmi důležitá, pokud si chce člověk najít novou práci. A jsou velmi ochotní absolvovat rekvalifikační kurzy,“ upozorňuje projektová manažerka.

Chybí větší motivace od státu

Příležitostí však prý není tolik, kolik by bylo potřeba. Kurzy nejsou vždy otevřené všem a je v nich méně míst, než kolik je zájemců. I proto by podle Šimandlové měl do této problematiky výrazněji vstupovat stát a motivovat zaměstnavatele i zájemce o práci.

„Stát má v této problematice hrát důležitou roli. Ať už stát jako takový, nebo v koordinaci se zaměstnavateli i samotnými uchazeči o práci v cílové skupině 50+. Jedná se například o úpravu sociálního systému, ti lidé, když práci nemohou dlouhodobě nalézt, utíkají do předčasného důchodu,“ poukazuje Šimandlová a dodává:

„To je ale pro ně velmi ekonomicky nevýhodné. A ve výsledku je to nevýhodné i pro stát. Je výhodnější mít člověka zaměstnaného, než aby byl dlouhodobě bez práce a spojovaly se další a další negativní dopady na toho člověka i v důsledku na společnost jako takovou.“

Nejčastějším důvodem pro odchod do předčasné penze je výpověď | Foto: ČTK

Veronika Sedláčková, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme