V brněnské MHD působí nově preventisté, kontrolují lístky nebo vykazují lidi kvůli zápachu

Do brněnské MHD dnes poprvé nastoupili takzvaní preventisté. Jejich úkolem je zvýšit bezpečnost a komfort cestování. Uniformovaní zaměstnanci s podobnými pravomocemi jako revizoři budou mít za úkol dohlížet na dodržování přepravních pravidel, například by měli z autobusů a tramvají vykazovat lidi, kteří chtějí jet bez platné jízdenky či zapáchají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zastávka brněnské MHD

Zastávka brněnské MHD | Foto: Ivan Holas | Zdroj: Český rozhlas

Zhruba dvě desítky mužů a žen vybral dopravní podnik ze stávajících revizorů, kromě proškolení tak byly jedinou investicí uniformy a nové reflexní vesty.

Preventisté mají podobné pravomoci jako revizoři, jejich poslání je však trochu jiné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu byl generální ředitel brněnského dopravního podniku Miloš Havránek

„Revizor má za úkol kontrolovat, svým způsobem je to restriktivní přístup k věci. Preventista má předcházet tomu, co ten revizor následně řeší,“ vysvětlil generální ředitel brněnského dopravního podniku Miloš Havránek.

Dopravní podnik chce tyto pracovníky nasazovat na určených zastávkách v určitých časech tak, aby mohli u všech dveří kontrolovat cestující.

Podle vedoucího skupiny Jiřího Bohuslava musejí preventisté i přes medializaci nové služby často vysvětlovat, o co vlastně jde.

„Lidi se ptají, dokonce jeden pán se ptal, jestli má smysl to hlášení, než nastoupíme, že to nechápe. Tak jsem mu vysvětlil, že to je preventivní služba, že to má vlastně cestující upozornit, opravdu upozornit, že pokud nemají jízdní doklad, že přepravní kontrola proběhne,“ řekl Bohuslav.

Hodnocení po třech měsících

Do popisu práce preventistů spadá i řada kontroverzních úkolů. Už před spuštěním nového projektu se objevily výhrady například k tomu, že by se preventisté měli starat, aby mladší cestující uvolňovali místa k sezení starším.

Činnost preventisty
Do vozidla nebude vpuštěna osoba, která nemá jízdní doklad. Pokud bude mít osoba jízdenku k označení, bude její označení samozřejmě umožněno. Do vozidla pracovníci nevpustí osoby znečištěné, podnapilé, osoby, které konzumují nebalené potraviny a nápoje a další osoby, které porušují přepravní řád. Preventisti budou vybaveni uniformami a označenými reflexními vestami.
Zdroj: www.dpmb.cz

K násilí by však podle představ dopravního podniku docházet nemělo.

„Může maximálně někoho upozornit, že vedle něj stojí starší osoba, která se třeba stydí říct o to, že by se ráda posadila, ten sedící člověk si toho nemusí vůbec všimnout. Rozhodně preventista nemá ani to poslání, ani žádný nástroj, aby k tomu někoho donutil,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Linda Hailichová.

Problém může být i vykazování lidí, kteří jsou silně opilí nebo zapáchají. Opatření namířené mimo jiné proti bezdomovcům, může být podle vedoucího tarifního odboru DP Víta Prýgla někdy dost citlivá otázka.

„Pokud je to nějaký starší, osmdesátiletý člověk, rozhodně s ním nezacházíme tak jako s tím bezdomovcem, takže spíš možná nějaké upozornění, ale rozhodně žádné razantní postupy,“ poznamenal Prýgl.

Činnost preventistů bude vyhodnocena po čtvrt roce. Pokud se projekt osvědčí, bude pokračovat dál.

Ivan Holas, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme