Evropa Turecko potřebuje, ne naopak, řekl Erdogan po jednání s Merkelovou

Evropa potřebuje Turecko, a ne naopak, prohlásil dnes v Berlíně turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. S kancléřkou Angelou Merkelovou se v otázce vstupu Turecka do Evropské unie neshodli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan a německý kancléřka Angela Merkelová

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan a německý kancléřka Angela Merkelová | Zdroj: Reuters

„Přijetí Turecka do Evropské unie je otevřený proces,“ potvrdila svůj dřívější postoj Merkelová.

Merkelová souhlasí s přístupovými rozhovory a vyjádřila spokojenost s tím, že se loni podařilo jednání odblokovat, ke skutečnému vstupu Turecka do EU se však vyjadřuje zdrženlivě. „Není žádným tajemstvím, že já se stavím k plnohodnotnému členství Turecka skepticky, na tom se nic nezměnilo,“ dodala.

Turecko začalo o vstupu do EU jednat už v roce 2005, souběžně s Chorvatskem, o které se Evropská unie rozšířila loni. Vyjednávání blokují mimo jiné územní spory s Kyprem a proti tureckému členství se však postavila i část západoevropských politiků.

Prezidentská kampaň

Návštěva šéfa turecké vlády v Berlíně má však ještě jeden rozměr. O příštím tureckém prezidentovi budou totiž rozhodovat poprvé i voliči ze zahraničí.

Erdogan přijel mimo jiné do Berlína shánět hlasy pro svou kandidaturu a v době, kdy slábne turecká ekonomika a s ní i jeho popularita, se snaží zabojovat o přízeň svých krajanů. V Německu pro něj může hlasovat až jeden a půl milionu Turků.

Část turecké komunity však využila Erdoganovy návštěvy k protestům. Poukazují především na plíživou islamizaci země a všudypřítomnou korupci.

Klára Stejskalová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme