Národní divadlo podpoří ústecké Činoherní studio. V neděli uspořádá benefici

Vedení pražského Národního divadla se připojilo k podpoře Činoherního studia v Ústí nad Labem. Ústecké divadlo kvůli změně financování muselo po 40 letech zrušit představení. Nesouhlasí totiž se změnou financování, kterou mu od února nastavil magistrát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová Scéna

Nová Scéna | Foto: Wikimedia Commons

Podle ředitele Národního divadla Jana Buriana jsou komplikace Činoherního studia problémem všech veřejných divadel v regionu.

„Postup magistrátu Ústí nad Labem já považuji za velmi nekorektní,“ říká Burian. Změnit podmínky a dát divadlu jen dva týdny na to, aby se jim přizpůsobilo, je podle něj nepřijatelné.

„Divadlo existuje 40 let, má nějaké prokazatelné umělecké výsledky. Koneckonců divadel v Ústí nad Labem není zase tolik, abychom tímto způsobem ohrožovali nebo dokonce likvidovali to, co tam je,“ dodává ředitel Národního divadla.

Rada města Ústí nad Labem zatím nemá v plánu zasahovat do dění kolem Činoherního studia, stejně jako ministerstvo kultury.

Město vypsalo pro letošní rok grant pro činohru 12 milionů korun. Činoherní studio se mělo přihlásit, peníze by podle radních dostalo. Doteď ale dostávalo divadlo peníze přímo z rozpočtu.

Národní divadlo zítra poskytne své prostory pro zítřejší setkání divadelníků z celé republiky, v neděli na podporu Činoherního studia uspořádá benefiční večer.

Jeviště Činoherního studia v Ústí nad Labem zůstane prázdné, dokud se problémy s financováním nevyřeší | Foto: ČTK

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme