Znovu do školy, nebo na úřad práce? Vybrat si bude muset až desetina učitelů

Pokud začne platit novela zákona o pedagogických pracovnících, nebude mít asi desetina učitelů potřebnou kvalifikaci. Řada zkušených kantorů s mnohaletou praxí tak buď ve školách skončí, nebo musí znovu začít studovat. Především v malých obcích to ale může být velký problém.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Základní škola Liberecká v Jablonci nad Nisou byla zateplena a zmodernizována

Základní škola Liberecká v Jablonci nad Nisou byla zateplena a zmodernizována | Zdroj: ČTK

Například v základní škole v Martínkovicích u česko-polských hranic učí jen šest učitelů. Jednou z nich je Michaela Lantová, která vystudovala učitelství pro první stupeň.

Už delší dobu musí učit i na druhém stupni. „Já jsem si to zažila před osmi lety, kdy jsem nastoupila na fakultu při rodině, při zaměstnání, byl to docela mazec,“ vzpomíná učitelka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech, které způsobí novela zákona o pedagogických pracovnících malým školám, natáčel reportér Václav Plecháček

Jinou možnost ale nejspíš mít nebude, pokud bude chtít dál učit. „Nerada bych už pokračovala v dalším studiu, nicméně abych si zachovala práci, budu muset něco obětovat,“ dodává.

Podobně je na tom i Naďa Bláhová. Téměř ze dne na den nahradila kolegyni angličtinářku, ovšem také má vystudované pouze učitelství pro první stupeň. Podle ní je přitom další studium zbytečné.

„Bude to jenom o papíře. To samé jsem vystudovala v rámci prvního stupně. Základy, metody, postupy, jak vyučovat jazyk jsou pořád stejné,“ myslí si pedagožka.

Přesto je i ona ochotná si kvůli práci kvalifikaci doplnit, podle ní tím ale zkomplikuje situaci svým kolegům.

Děti a paní učitelka Nádvorníková ze ZŠ v Malšově Lhotě | Foto: Milan Baják

„Jak bych to zvládala? Já svým způsobem dobře, byla bych na cestách. Ale jak by to zvládali kolegové? Bylo by to mnohem horší,“ vysvětluje.

Potvrzuje to i ředitelka malé školy Naděžda Bláhová.

„Mám tři pedagogy, kteří by si, pokud bude platit natvrdo tento zákon o pedagogických pracovnícíc, museli doplnit vzdělání. Ochotní jsou všichni studovat, ale když budou studovat, budou na té škole chybět. Jak já zajistím výuku?“ ptá se ředitelka.

Stejně jako řadě jejích kolegů po celé republice jí nezbývá než doufat, že ministerstvo rozšíří dosavadní výjimku. Zatím se vztahuje jen na pedagogy, kterým bude v příštím roce 60 let a mají minimálně patnáctiletou praxi.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme