Rakouský Leopoldschlag staví opatření proti velké vodě. Malše by se měla rozlít až v Česku

Protipovodňové úpravy horního toku Malše v hornorakouském Leopoldschlagu zasáhnou až na území České republiky. Území na české straně je 24 let po pádu železné opony stále pusté a bagrům tak nic nebrání v cestě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Malše v obcích Plav a Roudné

Malše v obcích Plav a Roudné | Foto: Miroslav Duschek

Obec Leopoldschlag leží několik kilometrů jižně od hraničního přechodu Dolní Dvořiště – Wullowitz. Sehnat patřičná povolení od českých úřadů a také peníze byl prý pro starostu Leopoldschlagu úkol na čtyři roky.

„Přibližně jeden kilometr podél Malše se koryto rozšíří na 35 metrů. Vznikne tak možnost rozlivu. A to všechno se bude odehrávat na českém území,“ říká starosta hornorakouského Leopoldschlagu Hubert Koller.

Malše v místě tvoří státní hranici. „Zástavba v Leopoldschlagu jde tak blízko české hranici, že na rakouské straně není dost místa na protipovodňová opatření,“ dodává.

Velká voda způsobila v Leopoldschlagu problémy v roce 2002. Poškodila několik obytných domů, zaplavila čistírnu odpadních vod, dva místní podniky a fotbalové hřiště.

Práce na Malši budou stát jeden a půl milionu eur, náklady z větší části pokryje dotace z Evropské unie.


Zvětšit mapu

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme