USA ročně vyhostí statisíce Mexičanů, Obama chce reformu

Americký prezident Barack Obama čelí sílícímu tlaku kvůli pokračujícím deportacím nelegálních přistěhovalců ze země. Šéf Bílého domu před pár dny vyzval Kongres, aby se po letech debat dohodl na detailech imigrační reformy. Ta by měla legalizovat pobyt velké části z jedenácti milionů přistěhovalců, kteří ve Spojených státech žijí bez platných dokumentů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na přechou u amerického El Pasa čekají stovky aut z Mexika

Na přechou u amerického El Pasa čekají stovky aut z Mexika | Foto: Alexandr Pícha

Přechod z kalifornského San Diega do mexické Tijuany patří k nejvytíženějším na světě. Pěšky tudy každý den projde na 50 tisíc lidí. Pod lávkou, po které krokem postupuju s davem lidí, co se vrací z práce či nákupů domů do Mexika, čeká další dlouhá fronta aut.

Všichni kolem mají potřebné doklady. Ve Spojených státech ale žijí milióny mexických migrantů, kterým chybí. Poté, co americké úřady v posledních letech výrazně zpřísnily kontroly, pro rostoucí počet přistěhovalců končí jejich americký vyhoštěním do ulic pulsující a kriminalitou sužované Tijuany.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lenka Kabrhelová se zajímalo o situaci vyhotěných migrantů na hranici USA s Mexikem

„Strávil jsem celý život ve Spojených státech, ne v Mexiku. Jsem tu cizinec! Nevyznám se tu, ani nevím, jak si opatřit doklady. Hlavní problém je odloučení od blízkých, celá moje rodina žije v Americe. Nikdy v životě jsem nebyl bez střechy nad hlavou, tady je ze mě bezdomovec," říká pětačtyřicetiletý Jeronimo Hernandez.

Ten nyní žije v místním katolickém útulku pro deportované. Každý den tady v Tijuaně autobusy americké pohraniční služby vyloží na dvě stovky lidí s více méně podobným příběhem.

Vyhoštěn po čtyřiceti letech

„Ve Spojených státech jsem žil od svých šesti let. Moje matka se narodila v Texasu, je americká občanka. S rodiči se ale po čase vrátili do Mexika, kde si maminka našla manžela, mého otce,“ vypráví Jeronimo Hernandez.

„Když jsem byl malý, rodiče mě nechali v Mexiku s babičkou a odešli pracovat do Států, abychom se my, jejich děti, mohly mít líp. Po čase si, když dost vydělali, nás vzali k sobě, vyrůstal jsem v Bakersfieldu v Kalifornii," pokračuje muž, který žil v USA 39 let.

Celá jeho rodina žije ve Spojených státech, všichni získali americké občanství. S jedinou výjimkou. Špatně vyřízené dokumenty a hlasitá hádka s manželkou, která skončila příjezdem policejní hlídky, skončila pro Jeronima místem v seznamu deportovaných.

Zpět do USA pomocí pašeráků

Jen za loňský rok skončilo na mexické straně jednosměrného pohraničního turniketu přes 360 tisíc lidí. Více než polovina z nich se podle vlády dostala do konfliktu se zákonem nebo spáchala trestný čin. Kritici ale tvrdí, že obvinění jsou často nafouknutá jen proto, aby se úřady migrantů zbavily.

Řada deportovaných, jako například jednatřicetiletý Orlando, který strávil v Kalifornii 15 let, je navíc odhodlaná vrátit se do USA stůj co stůj, platí pašerákům vysoké částky a riskují vězení i život při přechodu pouště. Jejich sny, rodiny a domovy zůstaly na americké straně hranice.

Lenka Kabrhelová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme