Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2013 získali Ivan Klíma a Jiří Peňás

Mezinárodně uznávaný spisovatel Ivan Klíma a vedoucí kulturní rubriky Lidových novin Jiří Peňás jsou laureáty Cen Ferdinanda Peroutky. Ocenění za kvalitní novinářskou práci převzali dnes večer v Národním muzeu v Praze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novinářské Ceny Ferdinanda Peroutky za rok 2013 byly uděleny 6. února v Praze Ivanu Klímovi (vlevo) a Jiřímu Peňásovi

Novinářské Ceny Ferdinanda Peroutky za rok 2013 byly uděleny 6. února v Praze Ivanu Klímovi (vlevo) a Jiřímu Peňásovi | Zdroj: ČTK

Sdružení Ferdinanda Peroutky uděluje ceny za předešlý rok vždy v den výročí Peroutkových narozenin, tedy 6. února. Letošní oceněné spojuje podle poroty věcnost a jazyk, který je bohatý a přesto věcný a nesklouzává k novinářskému žargonu.

Sám Ivan Klíma si ale nemyslí, že by současná žurnalistika neměla dobrou úroveň: „Já v tomhle nejsem takový skeptik. Právě tím, že jsem sám psal o Čapkovi a že jsem si četl o té peroutkovské době časopisy, noviny… ten novinářský jazyk byl daleko horší než dneska,“ tvrdí.

Novinářské ocenění Cena Ferdinanda Peroutky bylo poprvé uděleno za rok 1995 u příležitosti stého výročí narození českého novináře a publicisty Ferdinanda Peroutky. Bylo zřízeno v rámci Nadace Lidových novin. Jeho cílem je zvýšit prestiž práce novinářů a publicistů.

Klíma je náš nejpřekládanější současný spisovatel. Jako novinář působil na konci padesátých a v šedesátých letech a později opět po roce 1989. Jeho fejetony zveřejňovala i zahraniční média.

Jiří Peňás vede kulturní ruriku Lidových novin, má ale přesah do společenských i politických témat: „Je pravda, že vždycky, když napíšu větu, myslím na to, jestli ten, kdo to bude číst, bude mít chuť číst ještě tu další větu,“ říká.

Zuzana Vlčková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme