Ruská literární soutěž vyřadila transgender autory. Chrání tak prý ‚ideu manželství a rodiny‘

Pořadatelé ruské básnířské soutěže z jejího letošního ročníku vyřadili transgenderové tvůrce. Agentura Reuters napsala, že to zdůvodnili ochranou tradičních hodnot.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průvod na podporu LGBT komunity

Pořadatelé ruské básnířské soutěže z jejího letošního ročníku vyřadili transgenderové tvůrce (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Všeruskou cenu Andreje Demenťjeva za poezii pořádá vláda Tverské oblasti na západě Ruska, kde se tento básník v roce 1928 narodil. Hlavní dvě ceny uděluje básnickým dílům za „nepopiratelnou uměleckou hodnotu“ a „všeobecné morální hodnoty“.

Soutěžící „bez ohledu na občanství, národnost, profesi a místo bydliště“ mohou své příspěvky do básnického klání posílat do konce dubna.

Ruský dokumentarista je ve vězení za šíření ‚lží‘, šéf LGBT klubu zase ve vazbě za propagaci ‚extremismu‘

Číst článek

Podle pravidel na internetových stránkách soutěže se jí však nemohou účastnit ti, kdo si změnili gender. Podle pořadatelů je toto rozhodnutí projevem snahy „ochránit ideje manželství, rodiny, mateřství a otcovství, které jsou pro ruskou společnost tradiční“.

Reuters píše, že ruské úřady za vlády prezidenta Vladimira Putina výrazně omezují práva lidí z komunity LGBT+ s tím, že jde o výmysl Západu, který ohrožuje tradiční ruské hodnoty.

Rusko „mezinárodní hnutí LGBT“ označilo za extremistické. Lidem, kteří se k této komunitě hlásí, hrozí stíhání a aktivistům bojujícím za její práva hrozí obvinění z extremismu. Mimořádně zasaženi jsou transgenderoví lidé, protože od loňska mají zakázanou chirurgickou změnu pohlaví, hormonální terapii a přišli i o možnost adoptovat děti nebo brát si je do pěstounské péče.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme