Na Letné slavnostně otevřeli Olympijský park. Navzdory protestům místních

Do 23. února budou fanoušci zimních sportů mít možnost sledovat přímé přenosy z ruského Soči v Olympijském parku na pražské Letné a sami si zasportovat. Někteří obyvatelé Prahy, především sedmého městského obvodu, však proti Olympijskému parku při jeho otevření ve čtvrtek odpoledne protestovali. Mimo jiné se jim nelíbí, že 15 tisíc čtverečních metrů velký areál vznikl bez stavebního povolení, protože oficiálně je veden jako cirkus.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ohňostrojem vyvrcholilo slavnostní otevření Olympijského parku Soči - Letná 2014 v Praze

Ohňostrojem vyvrcholilo slavnostní otevření Olympijského parku Soči - Letná 2014 v Praze | Zdroj: ČTK

Přímo pod kyvadlem začíná jakási sjezdovka se sněhem. Snowpark, ve kterém se dá jezdit přes překážky. Někteří tady zkouší něco jako akrobatické lyžování nebo skáčou na snowboardu. Třeba jako Dan Porkert: „Je to lepší než teď většina snowparků v Česku. Je tady hlavně víc sněhu.“

Zablácené cesty, které jsou v celém areálu, vás dovedou i k ploše, kde je možné zkusit si hokej, bruslit nebo zahrát si curling. Kdo dává přednost pasivnějšímu sportování, využije jednu z několika velkoplošných obrazovek s přímými přenosy ze Soči. Nechybí samozřejmě občerstvení, mobilní toalety nebo také bankomat.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Olympijském parku na pražské Letné natáčel redaktor Martin Karlík

Ne všichni jsou však z areálu nadšení. Za plotem se při příležitosti otevření Olympijského parku objevila skupinka zhruba sto lidí s transparenty jako Ivane jdi domů, Umíme se bavit celoročně a zadarmo nebo Letná není Soči.

Michal Šperlink přišel protestovat v převlečení za klauna. „Protože to tady je celé povolené jako cirkus. Naši akci jsme nazvali Zahájení letenského cirkusu,“ vysvětlil.

Protestujícím také vadilo, že celý projekt stál údajně 80 milionů korun, které by se daly použít třeba na výstavbu trvalých sportovišť. Podle mluvčí Olympijského parku Zuzany Kalátové se ale z veřejných peněz na areál použilo jen 66 milionů korun:

„My jsme samozřejmě mohli peníze vynaložit třeba na tisk letáků nebo na billboardy, ale doopravdy mnohem radši uděláme něco pro lidi. Akce je z našeho pohledu naprosto relevantní.“

Obyvatelé Prahy 7 mají vstup do parku zdarma. Pro ostatní stojí jednodenní lístek 50 korun. Do mobilního telefonu je přitom možné si stáhnout aplikaci, která denně vygeneruje jednu bezplatnou vstupenku.

Výstavba olympijského parku na pražské Letné - schéma se základními údaji | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme