Unie odmítla komentovat údajné urážlivé výroky americké diplomatky

Evropská unie vyloučila jakoukoli veřejnou reakci na údajný záznam telefonátu náměstkyně amerického ministra zahraničí Victorie Nulandové, který unikl na veřejnost. Vysoce postavená americká diplomatka na záznamu vulgárně komentuje roli Evropské unie v současné krizi na Ukrajině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová s předáky ukrajinské opozice. Zleva: Oleg Ťagnibok, Vitalij Kličko a Arsenij Jaceňuk

Náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová s předáky ukrajinské opozice. Zleva: Oleg Ťagnibok, Vitalij Kličko a Arsenij Jaceňuk | Zdroj: Reuters

„Nekomentujeme údajné uniknuté telefonáty,“ řekla mluvčí evropské diplomacie Maja Kocijančičová. Žádnou jinou reakci Evropská unie podle vysoce postavených diplomatů nezveřejní.

Jeden z nich ale mimo záznam uvedl, že unie už diplomatickými kanály Američanům svou reakci předala. Odmítl ale sdělit jakékoli podrobnosti. K podobným situacím podle něj už v minulosti došlo a Evropská unie je ze zásady nikdy nekomentuje.

Hovory diplomatů o Ukrajině unikly na internet, ukazují rozdílný přístup EU a USA

Číst článek

Nahrávka se objevila na serveru YouTube. Náměstkyně amerického ministra zahraničí Victorie Nulandová na ní mluví s americkým velvyslancem v Kyjevě Geoffreym Pyattem.

Řeší, kdo by se měl stát budoucím ukrajinským premiérem, a navrhují, aby do země přijel diplomat z OSN a prosadil americkou verzi budoucí přechodné vlády na úkor zájmů Evropské unie.

Unikla ještě další nahrávka, na které je rozhovor náměstkyně unijní ministryně zahraničí Helgy Schmidové s unijním ambasadorem na Ukrajině Janem Tombinským.

Podle serveru EUobserver.com se zdá, že záznamy, které jsou zřejmě pravé, mají za cíl rozklížit spolupráci Bruselu a Washingtonu. O zveřejnění se tak údajně mohla postarat ruská či ukrajinská rozvědka.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme