Lékaři v Hradci provedli unikátní transplantaci ledviny. Zvyšuje šanci najít dárce

Lékaři královéhradecké Fakultní nemocnice provedli unikátní transplantaci ledviny. Běžně mohou použít jen ledvinu, která má stejnou krevní skupinu u dárce i příjemce, s pomocí takzvaného eliminačního přístroje ale tuto podmínku splnit nemusí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řetězová transplantace ledvin

Řetězová transplantace ledvin | Foto: IKEM, Jan Šenkýř

Ročně se v Česku provede asi 400 transplantací ledviny, z toho 50 ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Pro lidi s problémy se ale velmi těžko hledá dárce. Většinou pacienti získají orgán od mrtvého člověka, někdy také od živého, a to většinou příbuzného.

Jenže doteď platilo, že jak ten, kdo ledvinu daruje, tak ten, kdo ji přijímá, musí mít spoustu společných znaků, například stejnou krevní skupinu.

Také proto se průměrně čeká na transplantaci téměř rok a půl, což je pro nemocné často velmi nepříjemné, několikrát týdně totiž musí docházet do nemocnice na dialýzu.

Krev příjemce se čistí a zbavuje protilátek

Hradečtí lékaři tento problém vyřešili tak, že krev příjemce totiž zjednodušeně řečeno vyčistili a zbavili protilátek. Tělo pak přijme i ledvinu, kterou by při běžném postupu odmítalo.

V hradecké nemocnici má operaci s pomocí nového postupu za sebou první pacientka. Jde o sedmadvacetiletou ženu, které se tři týdny po operaci vede skvěle.

Po tomto úspěchu tak hradečtí lékaři plánují i další podobné transplantace. V letošním roce chtějí odoperovat tři pacienty, první z nich, dvaadvacetiletý Petr, dostane novou ledvinu v květnu.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme