Prezident Zeman a kardinál Duka oficiálně otevřeli Český olympijský dům v Soči

Prezident Miloš Zeman a kardinál Dominik Duka dnes slavnostně otevřeli Český olympijský dům v Soči. Ceremoniál na břehu Černého moře provázela mimořádná bezpečnostní opatření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman a kardinál Dominik Duka otevřeli Český olypijský dům. Na snímku jsou s předsedou ČOV Jiřím Kejvalem

Prezident Miloš Zeman a kardinál Dominik Duka otevřeli Český olypijský dům. Na snímku jsou s předsedou ČOV Jiřím Kejvalem | Zdroj: ČTK

Český olympijský dům v Soči je spíše otevřený, zastřešený pavilon, ve kterém je velkoplošná obrazovka, nabízející sportovní přenosy, dále se zde nachází restaurace a prezentační stánky českých firem.

„Český dům je otevřený pro všechny. Mohou sem lidé přijít, mohou tady sledovat přenosy České televize, takže i na závody, na které nemají vstupenky, se mohou dívat tady u nás,“ dodává ředitelka Českého olympijského domu Alena Kyndová.

Do domu budou mít přístup i obyvatelé Soči. Český dům je součástí hotelu, který stojí hned na rušné pěší zóně. Tu obklopují desítky stánků a obchůdků, které lákají pozornost velkého davu lidí. České pivo tak může být zaručenou motivací, proč Český olympijský dům neminout bez povšimnutí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oficiálnímu otevření Českého olympijského domu přhlížel i zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška

„Půllitr stojí 200 rublů, v přepočtu tedy zhruba 120 korun,“ přibližuje ze Soči zvláštní zpravodaj Petr Vavrouška.

Při otevření a symbolickém předání domu sportovcům hráli hlavní roli prezident Zeman a kardinál Duka. Prezident Miloš Zeman se s nadsázkou stylizoval do role maskota českých olympioniků, a to kvůli své, jak sám přiznal, nemotornosti.

„A právě touto nemotorností vzbuzuje do jisté míry soucit a do jisté míry sympatie,“ dodal Zeman.

Marit Björgenová ovládla skiatlon. Vrabcová-Nývltová dojela jedenáctá

Číst článek

Kardinál Duka pak olympionikům požehnal. Požádal za ně Boha, aby jim dal sílu a provázel je během olympijských her.

„Olympiáda vždycky znamenala dobu míru. A když dneska se při každé příležitosti haraší, bych řekl, zbraněmi a teroristickými útoky, tak vidím tu moji přítomnost, abychom trošku tu holubici míru rozprostřeli tady nad Soči,“ doufá kardinál Duka.

Oficiální otevření Českého olypijského domu v Soči provázela přísná bezpečnostní opatření | Foto: ČTK

První zlato v Soči vybojoval Američan Kotsenburg ve slopestylu

Číst článek


Zvětšit mapu

Petr Vavrouška, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme