Na olympijských hrách v Soči se ukázalo hodně mladých talentů

Do dějiště zimních olympijských her přijeli jako možná talentovaní, ale rozhodně ještě ne příliš známí. V Soči si ale mnozí mladí sportovci podmanili celý svět a téměř přes noc se stali velkými hvězdami. Potěšující je, že to platí i pro některé české reprezentanty.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ester Ledecká postoupila z kvalifikace paralelního slalomu

Ester Ledecká postoupila z kvalifikace paralelního slalomu | Zdroj: Reuters

Krasobruslařská klání byla v Soči asi největší demonstrací síly dravého mládí. Vítězům soutěže mužů a žen bylo dohromady pouhých 36 let.

Navíc patnáctiletá Ruska Julia Lipnická se stala v nově zavedené soutěži týmů nejmladší olympijskou vítězkou v historii krasobruslení.

„Možná i proto jsem se už pak nemohla maximálně soustředit. Nemohu být spokojená, cílem bylo zajet bezchybnou volnou jízdu. A to se nepodařilo,“ sypala si popel na hlavu po 5. místě v individuální soutěži Lipnická.

Ruska je stejně stará jako vůbec nejmladší český sportovec v Soči, krasobruslařka Elizaveta Ukolová. Ta byla při olympijské premiéře dvaadvacátá, a tak pomyslný souboj o nejlepší českou, řekněme „mladou pušku", výrazně prohrála s dvacetiletou Evou Samkovou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na olympijských hrách v Soči se ukázalo hodně mladých talentů

„Jako hustý. Když jsem šla na stupně vítězů, tak si říkám: To je neskutečný, fakt jsem to vyhrála. Člověk vždycky sedí doma a kouká na ty lidi, jak vyhrávaj,“ říkala se svou typickou uvolněností Eva Samková.

A teď koukali, možná i trochu vykuleně, na dámu s domalovaným knírkem pod nosem ostatní. Představení mladých nemusíme hodnotit ale jen z pozice konečných výsledků.

České snowboardistky Šárka Pančochová a Ester Ledecká dokázaly, že mládí umí být i navzdory zdravotním problémům hodně sympaticky svéhlavé. Pančochová si díky této vlastnosti vybojovala 5. místo, osmnáctiletá Ledecká si odvezla šesté a sedmé.

„Zkoušela jsem to každou jízdu tlačit, co nejdál to půjde. A dotlačila jsem to až sem, což je podle mě docela dobrý,“ hodnotila Ledecká. A za čtyři roky to může být ještě lepší.

Inspirací mohou být výkony dalších do olympijských her v Soči ne zrovna věncem úspěchů ověnčených mladých sportovců.

Američanka Shiffrinová se stala v 18 letech nejmladší olympijskou vítězkou v historii slalomové disciplíny. Rakušan Mayer před svým zlatým sjezdem dokonce nevyhrál ani jeden ze závodů Světového poháru.

I díky těmto úspěchům mládí si tak u břehů Černého moře nikdo ani nevzpomněl na absenci například takové hvězdy, jakou je zcela určitě Američanka Lindsey Vonnová. A to se před samotným startem mluvilo o tom, že zimní olympijské hry bez ní nemají smysl.

Mirko Vasić, Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme