Průzkumy sesuvu na D8 začnou v březnu. A rozhodnou o její budoucnosti

Začátek března. To je termín, kdy by měly začít průzkumy sesuvu na D8 nad Litochovicemi. Velká masa zeminy se přitom utrhla už loni, na začátku června. Od té doby blokuje dostavbu dálnice přes České středohoří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průzkumy sesuvu půdy na D8 mají začít v březnu

Průzkumy sesuvu půdy na D8 mají začít v březnu | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

Už od doby, kdy k sesuvu došlo, nasadili stavbaři čerpadla, kterými se snažili z velkého množství zeminy dostat vodu. Hrozil totiž další pohyb nestabilního svahu. Zima hrozila dalšími problémy. Naštěstí se ale podařilo zprovoznit už hotovou kanalizaci na zasypané dálnici.

„Zprovoznili jsme středovou kanalizaci tak, abychom veškerou vodu, která spadne na stavbu, odvedli přes středovou kanalizaci do retenční nádrže, do vodoteče a do Labe,“ vysvětluje provizorní opatření na odvodnění dálnice František Zuckerstein z Ředitelství silnic a dálnic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výstavbu D8 sleduje Jan Bachorík

Lidé v Prackovicích a Litochovicích ale stále čekají na to, kdy se začne se zabezpečením problematického svahu. Vláda schválila výběr firmy, která průzkumy provede, už 6. listopadu.

Pokud se žádná z oslovených firem neodvolá, podepíše ŘSD s vybranou společností smlouvu. Průzkumy by měly začít hned na začátku března.

„Následně bude podepsaná smlouva s vítězem, který udělá průzkumy a sanaci svahu,“ říká Martina Vápeníková z ŘSD.

Pokud průzkumy dopadnou pro nynější trasu dálnice dobře, dojde k zabezpečení svahu. To má trvat maximálně několik měsíců. Až na dva roky se ale plánuje stavba mostu, mezi už hotovými tunely Prackovice a Radejčín.

ŘSD i přesto věří, že se dálnici podaří dokončit do konce roku 2015. Lidé ale mají jiný názor.

„No, myslím si, že to ještě potrvá,“ říká jeden z nich.

Pokud bude stavba mostu mezi zmíněnými tunely opravdu trvat dva roky, nedočkají se lidé dálnice dřív, než v první polovině roku 2016.

Průzkumy sesuvu půdy na D8 mají začít v březnu | Foto: Jan Bachorík

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme