Legalizace pobytu cizinců v Orlové: Radní Adamus by měl sám rezignovat, říká starosta

Radnicí v Orlové na Karvinsku otřásá skandál kolem nezákonné legalizace trvalého pobytu. Falešná potvrzení o vykonání zkoušky z českého jazyka měl totiž pro desítky cizinců zajišťovat i jeden ze sociálnědemokratických radních, který ve městě provozuje soukromou jazykovou školu. O víkendu ho karvinský soud poslal spolu s dalšími pěti komplici do vazby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum Orlové (ilustrační foto)

Centrum Orlové (ilustrační foto) | Foto: licence GNU Free Documentation License, Mecidlo

Že se k orlovské jazykové škole pravidelně sjížděly skupiny cizinců, potvrzuje na přilehlém sídlišti hned několik místních.

Škola, kterou vede radní města Richard Adamus, měla být jednou z těch, kde se podle karvinského soudu falšovaly doklady o složení zkoušek z češtiny pro cizince.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případ nezákonné legalizace pobytu cizinců se v Orlové zajímala Kateřina Daňková

Díky nim měly desítky, možná i stovky Vietnamců a Ukrajinců získat v Česku trvalý pobyt. Mezi zadrženými jsou dva Češi a čtyři cizinci.

„Vůbec jsem tomu nechtěl uvěřit, poněvadž pana radního znám jako velice pracovitého člověka, ovšem tento případ je dost závažný,“ reagoval na případ starosta Orlové Jaromír Kuča z ČSSD.

Na dnešní večer proto svolal mimořádné jednání strany. „Myslím si, že by uklidnění v Orlové prospělo, kdyby na některé funkce sám rezignoval. Co se týče stranické práce - pokud nebude vzneseno úplné obvinění, ctíme presumpci neviny,“ dodal.

Všech šest zadržených je podezřelých z přijetí úplatku, účasti na zločinecké organizované skupině a napomáhání neoprávněnému pobytu. Další informace uvolní policie nejdříve ve středu.


Zvětšit mapu

Kateřina Daňková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme