Státní zástupkyně navrhla úředníkům v kauze Opencard podmíněné tresty

Případ pěti obviněných úředníků v kauze Opencard se blíží ke konci. Státní zástupkyně Dagmar Máchová u pražského městského soudu přednesla závěrečnou řeč, ve které navrhla výši trestů. Bývalé úředníky pražského magistrátu vinní z porušení zákona o veřejných zakázkách a porušení povinností při správě cizího majetku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard

Opencard | Foto: Tomáš Adamec

Po několika měsících se státní zástupkyně dočkala závěrečné řeči. Pěti úředníkům pražského magistrátu navrhla tresty odnětí svobody na 2 až 4 roky s podmíněným odkladem.

Požaduje také, aby úředníci uhradili městu škodu ve výši 67 milionů korun. Ta údajně vznikla v roce 2006 uzavřením nevýhodné smlouvy s firmou Haguess:

„Přijali nabídku, která jednak nesplňovala zadávací podmínky, jednak ta nabídka byla předražená,“ tvrdí státní zástupkyně Dagmar Máchová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Závěrečnou řeč obžaloby v kauze Opencard sledovala redaktorka Magdalena Medková

„Nejsem přesvědčen o tom, že vina byla prokázána,“ reagoval na její řeč Emanuel Fuchs, obhájce obžalovaného Ivana Seyčka. Podle něj cena stanovená firmou Haguess na kartový systém odpovídala tehdejším požadavkům města.

Nabídku prý úředníci posuzovali podle obdobných projektů v cizině: „Všechny projekty tohoto typu kdekoliv na západ od našich hranic vycházejí několikanásobně dráž,“ říká obhájce.

Obžalovaní se navíc brání tím, že nebylo v jejich kompetenci posuzovat cenu stanovenou v zadávací dokumentaci. Praha měla podle nich jen jediné kritérium - že zakázka nesmí přesáhnout 90 milionů korun.

„Komise měla pouze konstatovat: nabídka odpovídá zadání a jako taková je v pořádku, není důvod ji vyloučit,“ hájí se obžalovaný Ladislav Kendík.

Město za Opencard doposud zaplatilo asi 1,2 miliardy korun. Náklady na provoz kartového centra ročně stojí více než 60 milionů.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

Magdaléna Medková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme