Středočeští záchranáři se dočkají nových defibrilátorů. Jejich nákup se odkládal přes rok

Radní Středočeského kraje po více než roce schválili nákup 25 nových defibrilátorů, tedy přístrojů, kterými lékaři obnovují činnost srdce. Záměr nakoupit je z investičního fondu záchranky schválili politici už v polovině listopadu roku 2012. Přesto jsou v nových sanitkách stále ještě přístroje staré.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový sanitní vůz

Nový sanitní vůz | Foto: Michal Trnka

Poprvé se krajští radní nákupem nových defibrilátorů zabývali před 15 měsíci. „Je pravda, že teď to bylo vlastně potřetí. Vyhodnocení soutěže trvalo víc jak rok,“ přiznává radní pro zdravotnictví Jiřina Fialová z KSČM.

Rada podle ní s nákupem váhala nejen z důvodu, že dvě ze čtyř firem byly vyloučené ze soutěže, ale také proto, že kraj chce šetřit. A nové přístroje budou stát 9,5 milionu korun. Podle Fialové se nových defibrilátorů dožadovali i sami záchranáři na konferenci odborů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem nákupu defibrilátorů do sanitek sleduje redaktorka Alena Rokosová

„Zněla otázka, kdy konečně dostanou nové defibrilátory za ty stávající, které jsou více než 10 let staré a jsou hlavně poruchové, a tím se jím zvyšují náklady,“ říká radní.

Podle šéfa středočeské záchranky Martina Houdka je ale logické, že se sanitky a defibrilátory nakupovaly zvlášť.

„Vnitřní vybavení sanitek přendáváme ze starých vozů do nových, pokud je funkční. Pokud by tomu tak nebylo, tak bychom cenu toho vozu zvýšili přibližně o milion, protože defibrilátor máte dneska za 400 tisíc, odsávačku za 20 tisíc, ventilátor za 100 tisíc a tak dále,“ vypočítává ředitel záchranky.

Radní: Jsme prostě opatrnější

Že by váhání krajských politiků nějak souviselo s kauzou bývalého hejtmana Davida Ratha, která se týká především zdravotnických zakázek, Fialová nepopírá.

„Jsme prostě opatrnější, nejenom ale ke zdravotnickým zakázkám. Opravdu každou zakázku zvažujeme, aby to bylo správně, aby nám nikde nemohly uniknout nějaké finance,“ uvádí radní.

Výběrové řízení proto prověřoval i legislativní a právní odbor kraje. Nové defibrilátory poskytnou lékařům lepší obraz EKG, a navíc ho umějí do příslušných kardiocenter poslat k posouzení odborníkům.

Středočeská záchranka od roku 2012 postupně obnovila polovinu svého vozového parku. Za 48 nových sanitek kraj zaplatil 140 milionů korun. I tuto zakázku ale vyšetřuje policie. A už letos bude záchranka žádat kraj o dalších 12 nových vozů.

„Každý rok nám stoupá přibližně o 8 až 10 procent počet najetých kilometrů, vozy se daleko rychleji opotřebovávají. Každý rok najedeme na každé sanitce plus minus 50 tisíc kilometrů a životnost sanitky je přibližně 250-300 tisíc kilometrů,“ vysvětluje šéf záchranky Houdek.

Záchranáři teď mají k dispozici osmdesát vozů, plus dvacet záložních.

A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme