Orlová odvolala radního, který je podezřelý, že nelegálně pomáhal cizincům k pobytu

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) dnes vnesli víc světla do případu korupce při zajišťování trvalého pobytu cizincům. Celkem 15 lidí si vyslechlo obvinění, že v Moravskoslezském a Středočeském kraji za úplatek poskytovali výsledky testů z češtiny. Podílet se na tom měl i radní Orlové na Karvinsku, který ve městě vede jazykovou školu. Městské zastupitelstvo ho zbavilo funkce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontrola cizinců

Kontrola cizinců | Foto: Plzeňský kraj

Hlasování zastupitelstva nemohlo být hladší. Bez připomínek nebo dalších diskuzí bylo pro odvolání radního Richarda Adamuse všech přítomných 29 zastupitelů.

„Každá taková kauza je velice citlivá. Do vyřešení celé záležitosti je to lepší,“ uvedl starosta Orlové Jaromír Kuča (ČSSD) s tím, že zbavení funkce je lepší kvůli možným spekulacím i kvůli vyšetřování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o odvolání radního Orlové, který je podezřelý, že pomáhal podvodu při jazykových testech pro cizince, natočila redaktorka Kateřina Daňková

„Myslím, že je to jedná možnost, kterou mohla ČSSD udělat,“ kvitoval rozhodnutí opoziční zastupitel Miroslav Koláček z KSČM.

Na nesrovnalosti ohledně testů pro cizince upozornilo policii ministerstvo vnitra, které udělování trvalého pobytu kontroluje. Podezřelé se mu zdály dvě jazykové školy – v Mladé Boleslavi a právě v Orlové.

ÚOOZ pak na případu pracoval zhruba rok. Podle mluvčího útvaru Pavla Hantáka policisté provedli 25 domovních prohlídek.

„Zajistili jsme finanční hotovost, výpočetní techniku, tiskárny, různé datové nosiče, mobilní telefony, vzory zkušebních testů a další důkazy důležité pro trestní řízení,“ popsal Hanták.

Policisté kvůli podvodům s jazykovými testy obvinili 13 cizinců a dva Čechy

Číst článek

Až potom mohli policisté jasně ukázat na 15 lidí ve věku mezi 29 a 60 lety, kteří měli vietnamským a ukrajinským klientům poskytovat výsledky testů z češtiny, a tím jim v podstatě zajistit v Česku trvalý pobyt.

Jak ukázaly pozdější kontroly, někteří „testovaní“ přitom česky vůbec neuměli. „Došlo pracovníky Univerzity Karlovy ke komisionálnímu přezkoušení s naprosto katastrofickým výsledkem, neboť nikdo z těchto osob neuspěl již v té první, tedy písemné části,“ dodal Hanták.

Ministerstvo vnitra proto bude zvažovat, zda nelegálně získaný pobyt cizincům neodebere. Rozhodne prý až další zkoumání. Všem obviněným hrozí až 10 let za mřížemi.

Kateřina Daňková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme