Toyota svolává dva miliony vozů ke kontrole, mají chybný software

Japonská automobilka Toyota svolává skoro dva miliony aut ke kontrole. Té by se měly podrobit hybridní modely Prius vyrobené po roce 2009.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Toyota Prius, asi nejpopulárnější hybrid současnosti

Toyota Prius, asi nejpopulárnější hybrid současnosti | Foto: Toyota

Asi milion vozů s chybným programem je v Asii, 130 tisíc v Evropě. V České republice firma eviduje 187 kusů. Automobilka u tohoto modelu objevila chybu v softwaru.

„Vůz rozsvítí na palubní desce kontrolku, pokračuje dál v jízdě, ale je potřeba navštívit servis,“ říká mluvčí společnosti Toyota Motor Czech Tomáš Vaněk.

Závada prý není vážná a vyvolat by ji mohlo jen extrémní zatížení při dlouhé jízdě na dálnici nebo při prudkém zrychlení. Oprava by podle Toyoty neměla trvat dlouho.

„Bude trvat cca 40 minut a my budeme vyzývat majitele těchto vozů k návštěvě servisu v průběhu několika dnů,“ upřesnil Vaněk.

Toyota Prius patří mezi nejprodávanější hybridní vozy vůbec. Za pět let výroby je ale automobilka třikrát preventivně svolala ke kontrole, naposledy kvůli problémům s brzdami.

Nikola Bojčev, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme