Mezi rodinnými domy ve Varnsdorfu možná vznikne překladiště odpadu. Lidé protestují

Mezi domy ve Varnsdorfu má vyrůst překladiště komunálního odpadu. Obyvatelé většinou rodinných domů v okolí bývalého areálu MKP se proto bouří. Odpad se má do těsné blízkosti jejich pozemků svážet z asi 12 obcí Šluknovského výběžku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svoz odpadu na skládku

Svoz odpadu na skládku | Foto: Tomáš Adamec

„Nedovedu si představit, že až budu grilovat, že mi tam místo klobásy bude zavánět nějaký zápach z odpadků. Auta tady budou jezdit a hodnota domů klesne. Co s únikem pozemní vody? Když do odpadků naprší nebo se dostane do kontejnerů, tak vyteče. Kam? Na zem a poteče nám na pozemky. Lidé tady mají studny. Vždyť jste mezi zahrádkami," sděluje obavy za všechny obyvatele čtvrti Josef Novák.

Obyvatelé čtvrti zhruba před měsícem sepsali petici, kterou odevzdali na vandsdorfskou radnici. Nasbírali více než 140 podpisů. „Do dnešního dne jsme se žádné oficiální reakce nedočkali," říká jeden ze signatářů petice Pavel Vodička.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spory kolem překladiště odpadu ve Varnsdorfu sleduje redaktor Tomáš Mařas

Překladiště komunálního odpadu takřka z celého Šluknovského výběžku má vyrůst v těsné blízkosti rodinných domků ve Vandsdorfu v bývalém areálu MKP v ulicích Mikoláše Aleše a Plzeňské.

Provozovat ho tam plánuje dceřiná firma společnosti Marius Pedersen Ekoservis. Město Vandsdorf je z 45 procent akcionářem Ekoservisu, přesto ani nezávislý starosta Vandsdorfu Martin Louka nepovažuje umístění překladiště v těchto místech za optimální.

„Samozřejmě to není optimální. Optimální situace by byla, pokud by to bylo v průmyslové zóně, někde mimo zástavbu. V současné době je to celé ve zjišťovacím zřízení a pochopitelně stavební úřad si vyžádá také názory případně připomínky majitelů okolních parcel," ubezpečuje Louka.

Podle obchodního náměstka společnosti Marius Pedersen Michala Plíška jsou obavy lidí zbytečné. Konkrétní řešení včetně podrobného vysvětlení, jak překladiště bude fungovat, chce veřejnosti představit na zastupitelstvu 20. února. Vyjádří se i zastupitelé k petici proti provozování překladiště komunálního odpadu.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme