Italský premiér Letta podal demisi do rukou prezidenta, nahradit ho má Renzi

Italský premiér Enrico Letta dnes předal do rukou prezidenta Giorgia Napolitana svou demisi. Rezignoval poté, co přišel o podporu ve vlastní straně. Do premiérského křesla pravděpodobně usedne Lettův stranický kolega a nově zvolený lídr Demokratické strany Matteo Renzi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Designovaný premiér Enrico Letta povede novou pravolevou koalici

Designovaný premiér Enrico Letta povede novou pravolevou koalici | Zdroj: ČTK

„Co si máme myslet? Doufám, že všechno, co bude následovat, bude pro dobro Itálie a že uvidíme nějaké výsledky. Italové už jsou unavení z toho, že se obvykle stejně nic nezmění," shrnuje názor řady spoluobčanů italský důchodce.

Enrico Letta byl spolustraníky kritizován za to, že nedokázal dostatečně rychle prosazovat potřebné ekonomické reformy. Itálie se totiž jen těžko vzpamatovává z krize a ekonomika země potřebuje reformy, které by ji nastartovaly.

Přehrát

00:00 / 00:00

O současné politické a hospodářské situaci v Itálii mluvil v Polední publicistice Rž redaktor rozhlasové společnosti RAI Josef Kašpar.

„Lettovi se podařilo stabilizovat finance, ale nepodařilo se mu realizovat některé zásadně důležité reformy, například prosadit nový volební zákon, zrušení okresů, pokusit se o změnu ústavy, aby byly omezeny pravomoci senátu,“ popisuje redaktor rozhlasové společnosti RAI Josef Kašpar.

Situace italských financí se podle něj sice stabilizovala, ale hospodářská krize neskončil. „V Itálii pomalu přicházejí pozitivní čísla, ale stále roste nezaměstnanost a řada podniků zavírá. Podle řady členů Demokratické strany je proto zapotřebí razantnějšího přístupu, aby nebyla strana označena za viníka,“ dodal.

Lídra Demokratické strany a starostu Florencie 39letého Mattea Renziho doporučilo do funkce premiéra stranické vedení. Očekává se, že prezident Giorgio Napolitano návrh přijme a Renziho pověří sestavením nové vlády.

„Pokud se Renzi stane předsedou vlády, bude nejmladším premiérem v EU. Je to člověk, který má velkou energii a na rozdíl od řady jiných politiků má ve zvyku říkat i nepříjemnou pravdu. Nikdo ale neví, jaká konkrétní opatření na oživení hospodářství může přinést a prosadit je v parlamentu,“ řekl Kašpar.

Vyloučit podle něj nelze ani předčasné volby. „Ale podle mě to v tomto okamžiku nepřichází přímo v úvahu. Pokud nedojde k nějakému velkému překvapení, k novým volbám by mělo dojít až v příštím roce,“ doplnil.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme