Na Ukrajině vstupuje v platnost zákon o amnestii zadržených demonstrantů

Ukrajinský prokurátor Viktor Pšonka po obtížných vyjednáváních s opozicí potvrdil, že zákon o amnestii zadržených účastníků protivládních nepokojů dnes vstupuje v platnost. Demonstranti podle dohod s prezidentem Viktorem Janukovyčem včera opustili budovu kyjevské radnice a částečně uvolnili blokády ulic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protivládní demonstranti včera ukončili dvouměsíční okupaci  kyjevské radnice

Protivládní demonstranti včera ukončili dvouměsíční okupaci kyjevské radnice | Zdroj: Reuters

Generální prokurátor Viktor Pšonka potvrdil, že amnestie pro stíhané účastníky demonstrací platí. „Garantuji, že ještě tento měsíc ukončíme trestní stíhání všech osob, které spadají pod zákon o amnestii. To, co zákon nařizuje, splníme,“ uvedl.

Situace v Kyjevě by se vojenskou terminologií dala označit jako křehké příměří. Demonstranti podle dohod s ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem opustili obsazenou radnici, ale atmosféra má ke klidu daleko.

Ještě v noci, kdy budovu kyjevské městské správy oficiálně opustili aktivisté, pokusila se dovnitř proniknout a znovu budovu obsadit několik skupin radikálů. Situace byla nějakou dobu nepřehledná, nicméně se podařilo dosáhnout kompromisu a budovu předat úředníkům a starostovi Kyjeva, ale i prostředníkům pocházejícím z předsedající země OBSE.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Ukrajině a návštěvě ukrajinských politiků v Berlíně mluvili zpravodajka ČRo Klára Stejskalová a publicista Bohdan Kopčák

Na radnici probíhá sanitární úklid všech prostor, které aktivisté uvolnili. Podobně se zachovali i aktivisté v západoukrajinských oblastech. Ve Lvově, Ivanofrankovsku a Ternopolu vyklidili obsazené budovy oblastních úřadů. V centru Kyjeva ale demonstranti zůstávají.

Předseda parlamentního klubu nejsilnější opoziční strany Vlast Arsenij Jacenjuk definitivně odmítl nabídku prezidenta na premiérské křeslo a oznámil, že opozice zformuje stínovou vládu. Jacenjuk a šéf strany Úder Vitalij Kličko mají dnes v Berlíně o dalších krocích jednat s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Jednání v Německu

Opozice bude chtít kancléřku Merkelovou zřejmě přesvědčit, že Evropská unie musí směrem k Ukrajině vyslat nějaký jasný signál. Například Kličko apeloval za obstavení účtů a zákaz vycestování do zemí EU pro členy ukrajinské vlády. O tom už ostatně jednal s německými představiteli před 14 dny.

Německo by se také podle ukrajinské opozice mohlo nebo mělo ujmout zprostředkovatelské role a přimět prezidenta Janukovyče, aby připustil na Ukrajině více zahraničních pozorovatelů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se vyvíjí situace na Ukrajině, shrnuje zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Z Německa do Prahy zítra zamíří Dmitrij Bulatov, vůdce takzvaného Automajdanu, kterého neznámí pachatelé v lednu unesli, brutálně mučili a nakonec vyhodili z auta v lese nedaleko Kyjeva.

Ukrajinský parlament se má zabývat ústavními změnami, které obnoví parlamentně-prezidentský systém. Ani v tomto bodě se opozice a vládní většina neshodují.

Zatímco vládní většina tvořená stranou Regionů je pro reformu současné ústavy, opozice požaduje návrat k ústavě z roku 2004, která dávala velké pravomoci nikoli prezidentovi, ale vládě. Ta pak byla odpovědná ne prezidentovi, ale parlamentu.

Předseda parlamentu Volodymyr Rybak ale uvedl, že na stůl ještě nedostal vůbec žádný návrh. Parlament se přitom má sejít už ve čtvrtek.

Buldozery odstraňují barikády v místě nedávných střetů demonstrantů s pořádkovými silami v Kyjevě | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme