Janovický Klokánek nechce rušit místa pro děti, žádá kraj o výjimku

Zařízení na pomoc ohroženým dětem Klokánek v Janovicích nad Úhlavou v okrese Klatovy musí řešit problém s novelou zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Podle ní jich může být v celém zařízení pouze 28, v Janovicích je však dětí víc a větší je i celková kapacita zařízení. Klokánek proto žádá o výjimku. V případě zavírání bytů by některé děti mohly skončit v dětském domově a část zaměstnanců by přišla o zaměstnání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miminko z Klokánku

Miminko z Klokánku | Foto: Michaela Vetešková | Zdroj: Český rozhlas

„Náš Klokánek má kapacitu 56 míst, což je dvojnásobek maximální kapacity, která vlastně od novely může být. Takže my čekáme, jestli od Plzeňského kraje dostaneme výjimku nad ten počet 28 míst,“ popisuje ředitelka janovického Klokánku Alena Jandová.

Pokud by zařízení výjimku nedostalo, muselo by podle Jandové zavřít polovinu ze 14 bytů, které pro děti má. Z více než 30 dětí, které v současnosti v zařízení jsou, by pak muselo vedení vybrat ty, které jsou „nad limit“.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech Klokánku v Janovicích nad Úhlavou natáčela redaktorka Jitka Englová

„Jak vybrat, které to dítě zrovna je nad ten limit, si nedovedu vůbec představit,“ podotýká Jandová.

Kromě těchto obav se zařízení pro ohrožené děti potýká i s úbytkem peněz, za který může fakt, že od loňska nedostávají Klokánky příspěvky za děti, které jsou na prázdninách. Náklady na zaměstnance či budovy přitom trvají.

„Za každý den nám jsou odečteny ze státního příspěvku peníze. Během prázdnin – červenec, srpen – to dělalo kolem 300, 400 tisíc, takže ono je to potom hodně znát,“ líčí Jandová.

Situaci podle Jandové také komplikuje, že se výplata státního příspěvku zpožďuje.

„Tím se jako by prodlužuje výplata mezd, takže máme pomáhat ohroženým dětem, a v konečném důsledku se vlastně naši zaměstnanci sami dostávají do problému s financemi,“ říká ředitelka zařízení.

Ztráty v příjmech se prý zatím daří Klokánku kompenzovat s pomocí sponzorů, podle Jandové je to však náročné.

Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme