V Praze odstartuje festival španělsky mluvených filmů La Película

Španělské filmové novinky, ale i úspěšné archivní snímky nabídne devátý ročník festivalu španělsky mluvených filmů La Película. Přehlídka, která zavítá celkem do čtyř českých měst, začíná dnes večer v pražském kině Světozor.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kino Světozor - stávající vchod

Kino Světozor - stávající vchod | Foto: Hynek Bulíř

Festival začne v 19 hodin projekcí komedie Čarodějnice ze Zugarramurdi, celkem nabídne zhruba dvě desítky snímků.

Organizátoři čekají největší zájem diváků u dvou filmů, které byly letos vyslány do boje o Oscara.

Jedná se o španělský snímek o dospívání a mezilidských vztazích Patnáct let a jeden den a o argentinské drama Německý doktor Wakolda, které přibližuje osud nacistického zločince Josefa Mengeleho.

„Je to velice působivé drama o době, kdy se v Argentině ukrývali němečtí váleční zločinci. Ten film má nesmírnou sílu. Myslím si, že bude patřit ke snímkům, které budou vyprodané,“ řekla mluvčí přehlídky Lucie Čunderlíková.

Součástí programu bude i projekce filmů držitelů ocenění Goya, které uděluje Španělská filmová akademie.

Podle dramaturga festivalu Davida Čeňka je španělská kinematografie i přes nedávnou krizi stále zajímavá.

„Tam je takový fenomén, který se začíná projevovat, že se nesnížil třeba počet filmů natočených za jeden rok, ale snížilo se v průměru to, kolik peněz se investuje do produkce jednoho filmu. To znamená, že filmaři často směřují k tomu, že natáčejí jakoby menší filmy ve smyslu, že nejsou tak výpravné, ale počet těchto filmů se zvětšuje,“ uvedl Čeněk.

Festival potrvá do 26. února. Kromě Prahy (ode dneška do 23. února) se koná také v Brně (20. až 23. února), Hradci Králové (24. až 26. února) a v Ostravě (24. až 26. února).

Tomáš Pilát, Karolína Kumpfová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme