Sledovali jsme ONLINE: Vláda žádala o důvěru, poslanci diskutovali přes 10 hodin

Koaliční kabinet ČSSD, ANO a KDU-ČSL se uchází o důvěru sněmovny. Tu s největší pravděpodobností dostane, protože pro ni nejspíš zvedne ruku 110 koaličních poslanců. Chybět bude kvůli vážným zdravotním důvodům Ivan Gabal z KDU-ČSL. Prezident Miloš Zeman, který vystoupil před hlasováním, vyzval vládu k hledání inspirace v dalších evropských státech a kritizoval hledání "české cesty" za každou cenu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání o důvěře vládě sledují i poslanci Pavel Blažek (ODS), Michal Hašek, Roman Sklenák a Vítězslav Jandák (všichni ČSSD)

Jednání o důvěře vládě sledují i poslanci Pavel Blažek (ODS), Michal Hašek, Roman Sklenák a Vítězslav Jandák (všichni ČSSD) | Zdroj: ČTK

TOP 09 a ODS Sobotkovu vládu nepodpoří, podle nich je její program nereálný a není jasné, kde na všechny sliby vezme kabinet peníze. Upozorňují také na možný střet zájmů kvůli společnosti Agrofert.

Důvěru vládě zřejmě nedají ani komunisté. Předseda KSČM Vojtěch Filip sociálním demokratům vyčetl, že se program vlády podle něj posunul příliš doprava.


Přerušené jednání Poslanecké sněmovny začalo v 11 hodin. Na úvod promluvil prezident Miloš Zeman, který se vrátil k programovému prohlášení vlády. „Byl jsem v určitých rozpacích, když jsem je četl,“ poznamenal prezident. Upozornil na rozpory mezi programovým prohlášením a koaliční smlouvou, našel jich prý 15.

„Jsem si vědom toho, že v předvolební kampani zaznělo mnoho slibů, ale v koaliční vládě je nutné hledat kompromis. Na druhé straně programové prohlášení považuji za kolektivní závazek, k jehož porušování by nemělo docházet,“ řekl Zeman.

Příklad ale uvedl jen jeden: „V koaliční smlouvě se na dvou místech hovoří o tom, že má být snížena DPH na léky, knihy a případně další komodity. V programovém prohlášení jsem se dočetl pouze o snížení daně na léky.“

Členové vlády | Foto: Český rozhlas

Programové prohlášení vlády by mělo podle Zemana hledat své zakotvení v evropském kontextu. Domnívá se, že současná politická vize by měla být vizí sociálního státu. „Nejlépe se s krizí vyrovnaly skandinávské země. Umisťují se na prvních příčkách konkurenceschopnosti,“ doplnil.

Prezident zároveň vládě položil otázku, kde na plánované změny vezme peníze. „Souhlasím s tím, že v rozpočtu jsou rezervy, jsou to plýtvavé výdaje či veřejné zakázky. Jsem přesvědčen, že lze zlepšit i výběr daní,“ uvedl. Zajímá ho ale, jestli už vláda tyto možné úspory kvantifikovala.

Pravice vládě důvěru nedá

Důvěru koaliční vládě nevysloví většina poslanců opozice. ODS se zdá, že vláda nemůže naplnit cíle, které v programovém prohlášení slibuje.

Jak vznikala nová vláda
Výsledky voleb do sněmovny: ČSSD 20,45 %, ANO 18,65 %, KSČM 14,91 %, TOP 09 11,99 %, ODS 7,72 %, Úsvit 6,88 % a KDU-ČSL 6,78 %
21. prosince - přijalo vedení KDU-ČSL nabídku na rozdělení křesel ve vládě
3. ledna 2014 - představil B. Sobotka prezidentovi adepty na ministry budoucí vlády
6. ledna - podepsala ČSSD, ANO a KDU-ČSL koaliční smlouvu
17. ledna - jmenoval prezident Miloš Zeman předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku premiérem.
20. ledna - představil Sobotka Zemanovi oficiálně kandidáty na ministry.
29. ledna - prezident Zeman jmenoval vládu Bohuslava Sobotky.

„Jsme připraveni při jednání Poslanecké sněmovny na konkrétních příkladech ukázat, kde ty problémy jsou. Tato vláda naši důvěru získat nemůže,“ řekl před jednáním sněmovny předseda ODS Petr Fiala.

TOP 09 vidí v programu koaliční vlády rozpory mezi výdaji a plánovanými příjmy.

„Nelze zapomenout ani na to, že je to vláda, která vznikla i na základě toho, že byl ignorován zákon,“ uvedl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Mluvil o lustračním zákoně, který podle něj vláda ignoruje, protože se jí nehodí.

Důvěru vládě zřejmě nedají ani komunisté.

Vláda vzešla z bojů o moc v ČSSD

Vláda, která dnes žádá poslance o důvěru, vyšla z rozdělení sil ve sněmovně po předčasných volbách v říjnu loňského roku.

Její vznik z počátku provázely boje o moc v ČSSD. Část vedení strany v čele s Michalem Haškem se ještě v den ukončení hlasování vydalo na tajnou schůzku s prezidentem Zemanem v Lánech, předseda strany Sobotka o ní nevěděl.

Den poté vyzvalo 20 členů předsednictva Sobotku k rezignaci, 13 bylo proti. To ale Sobotka odmítl a o několik dní později jeho odpůrci v čele s Haškem odešli z vedení strany. Sociální demokraté pak pověřili jednáním o sestavení vlády Bohuslava Sobotku jako kandidáta na premiéra.

Vláda Bohuslava Sobotky na společné fotografii | Foto: ČTK

ČRo, Vanda Králová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme