Zajíci na Českolipsku mohou šířit nebezpečnou tularémii. Ta je přenosná i na člověka

Lidé na Českolipsku by se měli v těchto dnech vyhýbat zajícům. V Brenné se objevilo ohnisko infekční zaječí tularémie, kterou přenáší i drobní hlodavci a klíšťata. Nakazit se mohou i lidé například přímým kontaktem s uhynulým zvířetem. Krajská veterinární správa pro Liberecký kraj proto vydala mimořádné veterinární opatření. Každé uhynulé zvíře, které myslivci najdou, musí na laboratorní vyšetření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zajíc polní

Zajíc polní | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, Hans-Jörg Hellwig

„Krásný, čistý zajíc. Byl tam tak od večera, ani nebyl ztuhlý. Volal jsem hospodáři, že to není samo sebou, a on řekl, ať mu ho přivezu, že ho dá na vyšetření,“ vzpomíná na nález zajíce nakaženého tularémií v katastru obce Brenná na Českolipsku myslivec Václav Dušek.

Nakažlivé onemocnění se nevyhýbá ani jiným savcům a ptákům a je přenosné i na člověka. Obyvatelé Brenné nemají strach, že by se snad nakazila domácí zvířata, ale před kontaktem s možným uhynulým zvířetem budou hlídat děti.

„Dospělého člověka nenapadne na to sahat. Tak spíš děti se budou hlídat, protože nevím, jak jinak to řešit,“ říká jedna z tamních obyvatelek Barbora Březinová. Lidé by měli být pozorní při jakémkoli kontaktu se zajíci nejen v Brenné, ale i v takzvaných ochranných pásmech.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nebezpečné nákaze, kterou přenášejí zajíci, informoval reportér Tomáš Mařas

Jde o obce Ralsko, Zákupy, Bohatice, Provodín, Veselí nad Ploučnicí, Heřmaničky u Dobranova, Vlčí Důl, ale i Česká Lípa. Podle předsedy okresní organizace Českého svazu chovatelů Stanislava Kňoborta nemají chovatelé z těchto oblastí důvod se znepokojovat.

„To je věc myslivců a veterinární správy. Zajíc je jiný druh zvířat než králík, na králíka je to nepřenosné, takže nás se to netýká,“ uklidňuje. Ani výstava chovatelů, která se koná koncem týdne v České Lípě, prý není v ohrožení.

„Nemělo by ji to ohrozit, protože všechna zvířata, která budou vystavena, mají veterinární potvrzení o nezávadnosti chovu. Ty chovy jsou proočkované a nemají další zjevné choroby, jako ušní svrab, syfilis nebo rýmu,“ dodává Kňobort.

Předseda českolipského Okresního mysliveckého spolku Jaroslav Vosáhlo přece jen určité obavy má.

„Šíří to drobní hlodavci, klíšťata. Lidé by se neměli dotýkat uhynulých zvířat. Pokud je ještě živé, tak zabránit styku jak s člověkem i se zvířaty a zavolat myslivce, aby udělali patřičná opatření,“ radí.

Jak dlouhou dobu už nákazu u zajíců trvá a v jakém rozsahu jejich populaci v oblasti postihla, si Jaroslav Vosáhlo netroufá odhadnout.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme