Lidem v Ústeckém kraji by mohly nabídnout práci státní i krajské firmy

Nezaměstnaným v Ústeckém kraji by mohly nabídnout nová pracovní místa státní firmy i krajské organizace. Takový závěr přinesla včerejší schůzka zástupců kraje a státu v Litoměřicích. V Ústeckém kraji mají nejvyšší podíl nezaměstnaných ze všech krajů České republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Českolipsku je v současnosti přibližně 7000 nezaměstnaných

Na Českolipsku je v současnosti přibližně 7000 nezaměstnaných | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Zaměstnávání lidí bez práce ve státních firmách by mohlo začít zhruba do roka.

„Mám na mysli například lesy, různá povodí, mám ale na mysli i České dráhy, podívejte se, jak vypadají naše nádraží, tam je řada možností nejen pro nekvalifikované, ale i pro zručné,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O strategii politiků v boji proti nezaměstnanosti v Ústeckém kraji se zajímal redaktor Jan Bachorík

Státní firmy by podle ní nabídly v celé České republice tisíce pracovních příležitostí.

„Těch míst by skutečně bylo v řádu tisíců až k desetitisícům, což tedy vzhledem k tomu že máme víc než 600 tisíc nezaměstnaných uchazečů, tak nemusí vypadat jako nějak impozantní číslo, ale určitě by nám to pomohlo,“ dodala Bílková.

O Ústeckém kraji to platí dvojnásob. Nezaměstnanost tam na konci ledna činila 11,9 procenta, což je nejvíc ze všech krajů celé České republiky. Bez práce tam bylo přes 68 tisíc lidí.

Státní firmy by od úřadu práce dostávaly na zaměstnance příspěvek. „Tato místa by byla dotována úplně stejně jako jsou místa v soukromé sféře,“ podotkla Bílková.

Pomoci by mohl i kraj. Podle ústeckého hejtmana Oldřicha Bubeníčka (KSČM) by mohl nabídnout nová místa v organizacích, které zřizuje.

Ze strany státu by pak měly v boji s nezaměstnaností pomáhat programy, kdy například mladí dostávají šanci alespoň na roční praxi. Úřady práce by měly dostat na podobné aktivity ještě víc peněz než v minulosti.

Jen zaplacení nových míst však podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) nestačí. Podle ní bude důležitá spolupráce jejího resortu s ministerstvem průmyslu a obchodu, ale také třeba s ministerstvem školství.

„Protože tady máte celou tu problematiku mladých, kteří vycházejí ze škol a to jejich vzdělání není úplně v souladu s potřebami trhu práce. Tady je potřeba spolupráce všech těch resortů dohromady, jinak se nikam nepohneme,“ konstatovala Marksová.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme