V Mostě a Chomutově přibylo 650 dárců krve. Nová transfuzní stanice se otevírá v Žatci

Víc než 600 lidí přišlo loni poprvé darovat krev do nemocnic v Mostě a v Chomutově. V Ústeckém kraji jsou dobrovolných dárců tisíce, nemocnice přesto mají zájem o další. Záleží totiž na tom, jakou krevní skupinu dárci mají, jak často se rozhodnou krev darovat a roli hraje i vzdálenost transfuzního centra od místa, kde bydlí. V Žatci proto teď otevírají novou transfuzní stanici, aby byli lidem co nejblíže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Transfuzní stanice, odběry krve.

Transfuzní stanice, odběry krve. | Foto: Filip Jandourek

„Krev daruju od svých 18 let, mám za sebou už 89 odběrů. Tenkrát jsme byli na vysoké škole a jako parta jsme si řekli, že by bylo dobré dát si jeden den volno a dostali jsme za to navíc ještě oběd. Tak jsme šli a pak se to nějak zvrtlo, takže chodím pravidelně,“ vypráví Jaroslav Tošner z Loun. Pro něj se stalo darování krve samozřejmostí.

Transfuzní odběrová centra jsou ve všech větších městech Ústeckého kraje - v nemocnicích v Teplicích, Mostě, Chomutově nebo Děčíně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novou transfuzní stanici v Žatci se zajímal reportér Jan Beneš

Mobilní transfuzní stanice zajíždí do Litoměřic, Lovosic nebo Štětí. Darovat krev je možné i v Lounech, Kadani a nově od 25. února také v Žatci.

„Pokud jsou lidé třeba alergici, nemusí mít obavy, to už dávno není překážkou. Nevadí ani, pokud prodělali nějaké závažnější onemocnění a od choroby už uplynula delší doba. Samozřejmě jsou ale choroby, které lidi vylučují, jsou to zejména srdeční vady, onemocnění vnitřních orgánů, jater, žaludku a podobně,“ vysvětluje Martin Krušina z Transfuzního odběrového centra nemocnice v Kadani.

Trvalý nedostatek je RH negativních skupin, které má jen asi 20 procent populace. Zájem je o krevní skupiny 0-, A-, B-, AB-.

„Vlastní odběr trvá 10 až 15 minut, odebírá se půl litru krve. Doporučený odpočinek je pak mezi 20 až 30 minutami, kdy říkáme dárcům, aby nechodili domů,“ uvádí Krušina.

„Řekl bych, že nejhorší je píchnutí do prstu. To nečekáte a ono to bodne do bříška. Ale samotný odběr už je pak pohoda,“ uklidňuje případné nové dárce Tošner.

Odměna je jen symbolická

Odměnou za odběr krve nejsou peníze, za posledních několik desítek let se odměna dárcům téměř nezměnila. Dříve to býval oběd, dnes dárce dostane menší pohoštění, které se skládá z párku, limonády a kávy.

Častými dárci krve jsou vojáci, kteří navíc dostanou i den volna.

„Vojáci jsou dlouhodobě dobří dárci, mají dobrý zdravotní stav a jsou zvyklí dělat něco pro ostatní lidi. Chodí ve svém volném čase, mají jen nárok na volno,“ konstatuje laborantka Kateřina Polívková.

Od 25. února spustí provoz nové transfuzní odběrové centrum v nemocnici v Žatci, které spolupracuje s nemocnicí v Kadani.

„Chtěli jsme vytvořit důstojný stánek pro dárce krve a potřebujeme rozšířit portfolio krevní zásoby,“ popisuje ředitel žatecké nemocnice Čestmír Novák důvody pro otevření transfuzního odběrového centra.

V nemocnicích Krajské zdravotní v Mostě a v Chomutově loni provedli přes 11 tisíc odběrů krve. Registrovaných tady mají dohromady téměř 7 tisíc dárců z toho 650 jich loni darovalo v těchto nemocnicích krev poprvé.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme