Němka se vymanila z neonacistické scény. Teď musí žít pod jinou identitou

42letá Tanja Privenauová se většinu života zapojovala do dění na německé pravicové scéně. Když se rozhodla s extremismem skoncovat, úřady nebyly příliš nápomocné. Potřebnou podporu nakonec našla u jednoho ze spolků, které pomáhají v návratu do běžného života lidem žijícím dlouhou dobu v prostředí rasové nenávisti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zakladatel organizace EXIT Bernd Wagner a předsedkyně Nadace Amadea Antonia Anette Kahane

Zakladatel organizace EXIT Bernd Wagner a předsedkyně Nadace Amadea Antonia Anette Kahane | Foto: Klára Stejskalová

„Do pravicové scény jsem se zapojila ve 13 letech. Vyrůstala jsem v ní, získávala profesní zkušenosti, vdala se a měla pět dětí,“ vzpomíná dnes 42letá Tanja Privenauová.

Její tvář zakrývají velké černé brýle, čepice a šál. Někdejší radikálka před časem neonacistické prostředí opustila.

„Během té cesty, kdy po zákazu fašistické strany FAP došlo k radikalizaci, kdy jsem poznávala ty mafiánské struktury, ten koloběh plný násilí, každodenní život se zbraní v ruce, přes domácí násilí, což je v prostředí radikální pravice velké téma, jsem se rozhodla, že s dětmi musíme pryč,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

O příběh Němky, která se rozhodla opustit neonacistické prostředí, se zajímala zpravodajka Českého rozhlasu Klára Stejskalová

Nebyl to jednoduchý krok. Tanja Privenauová navíc musí žít pod jinou identitou, protože její manžel nadále patří k předním představitelům neonacistické scény.

„Odpadlík platí za zrádce a za zradu na této úrovni hrozí smrt,“ vysvětluje profesor Dierk Borstel z Dortmundu, který se neonacismem léta zabývá.

Cestu ven neusnadnily Tanje Privenauové ani úřady. Zpočátku putovala spolu s dětmi z jedné spolkové země do druhé, s vyhlášenou neonacistkou nechtěli mít nic do činění. Nakonec ji podpořila organizace EXIT, která pomáhá radikálům vymanit se z jejich prostředí.

„Od roku 2000, kdy jsme začali fungovat, jsme pomohli 513 lidem, z toho třetinu tvoří ženy. Většinou jde o lidi mezi 18 a 30 lety,“ upozorňuje zakladatel Bernd Wagner.

Dlouho podceňované nebezpečí

Důležitá není pouze pomoc při kontaktu s úřady, důraz se klade především na získávání nových hodnot. V případě nejstarší dcery Tanji Privenauové se to nepodařilo, dívka si vzala život.

Napravená radikálka ale musí bojovat i o další děti. Její manžel požádal o svěření potomků do péče. Když soud v Drážďanech rozhodl, že otec smí děti pravidelně vídat, uvažovala Tanja o azylu ve Spojených státech. Nakonec soud vyšší instance verdikt zvrátil.

„Můj běžný den se dnes už přibližuje normálu. Ale stále se musím ohlížet, hlídat si, kde a jak se pohybuji. Přála bych si, aby se celý ten proces uzavřel, temná minulost zůstala za mnou a mohli jsme s dětmi začít konečně žít,“ doufá.

Její příběh podle profesora Borstela ukazuje, jak je neonacistická scéna nebezpečná. „V Německu mluvíme o několika tisících militantních neonacistů, kteří jsou organizováni různým způsobem, včetně mezinárodně propojené sítě, jejíž přediva vedou také do Česka. Existuje například spojení mezi Porýním-Vestfálskem a českými nacisty,“ varuje.

Neonacisté | Foto: Štěpánka Budková

Podle poslance Bundestagu Gregora Gysiho donedávna německá vláda nebezpečí pravicového extremismu podceňovala. Až do okamžiku odhalení vražedné série takzvané cvikovské buňky – tria neonacistů, které má na svědomí smrt osmi tureckých a řeckých živnostníků a jedné policistky.

„Pravicový extremismus vám nabízí sebevědomí za nulový tarif. Těm nejhloupějším mladistvým namlouvá, že jsou chytřejší než miliarda Číňanů, než všichni Poláci, Rusové a tak dále. V běžném životě se člověk musí snažit, aby něčeho dosáhl, tady není třeba,“ uvažuje.

Za důležitou považuje Gysi především úlohu škol včetně kvalitního vyučování dějepisu a také práci nejrůznějších společností. Jednou z nich je Nadace Amadea Antonia, jejíž předsedkyně Anette Kahane teď plánuje například projekt, který by se měl zaměřit právě na děti vyrůstající v prostředí neonacismu.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme