Při budování infrastruktury fotbalového MS v Kataru zemřely stovky indických dělníků

Více než 500 indických dělníků zemřelo od roku 2012 v Kataru při budování infrastruktury pro fotbalové mistrovství světa. Britskému deníku Guardian to potvrdila indická ambasáda. Guardian už před časem upozornil na katastrofální pracovní podmínky nepálských dělníků a jejich vysokou úmrtnost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pro Evropany je příjezd do Kataru kulturním šokem

Pro Evropany je příjezd do Kataru kulturním šokem | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Jen od začátku letošního roku zemřelo podle britského listu v Kataru 24 indických dělníků. V loňském roce pak eviduje indický zastupitelský úřad 241 úmrtí. Diplomaté ale Guardianu neposkytli informace o příčinách smrti ani přesných lokalitách, kde dělníci pracovali.

V případě nepálských přistěhovalců novináři britského listu prokázali, že dvě třetiny úmrtí měly na svědomí pracovní úrazy a srdeční selhání.

Podle Nicholase McGeehana z Human Rights Watch jsou nové statistiky „otřesným potvrzením toho, že v Kataru neumírají jen nepálští dělníci."

V bohaté zemi Perského zálivu pracuje v současné době asi 1,2 milionu gastarbajtrů. Očekává se, že nová zjištění zvýší tlak na katarskou vládu i Mezinárodní fotbalovou federaci FIFA.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme