Policie odřízla všechny cesty do Kyjeva, Lvovská oblast vyhlásila nezávislost

Situace na Ukrajině se dál vyhrotila. Tamní ministr obrany povolává do Kyjeva výsadkovou brigádu. Tajná služba SBU mezitím začala stíhat nejmenované opoziční politiky za pokus o státní převrat. Nepokoje se rozšířily i do dalších částí země. Lvovská oblast vyhlásila nezávislost na centrální vládě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aktivisté se připravují na další střety s policií

Aktivisté se připravují na další střety s policií | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Pokud se stíhání opozičních představitelů potvrdí, uzavře se možnost na jakýkoli politický dialog. Opozice by v takovém případě s prezidentem nejednala. Podle ukrajinského ministerstva vnitra bylo v Kyjevě v minulých dnech zadrženo za podněcování k masovým nepokojům 59 lidí.

Počet mrtvých se zatím odhaduje na 26, zraněných jsou stovky. Podle zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu se mezi demonstranty mísí velké odhodlání se strachem z toho, co by se ještě mohlo stát. Pokud do Kyjeva skutečně dorazí vojenské posily, mohla by být dnešní noc přelomová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo z centra Kyjeva se přihlásil zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

„Kolem právě projíždějí aktivisté s vozíkem plně naloženým molotovovými koktejly. Vezou je k první barikádě, kde stojí příslušníci jednotek Berkut,“ popsal zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Objevily se zprávy, že na Majdanu docházejí potraviny. Lidé tam přinášejí tašky a pytle naplněné potravinami. Úřady doporučily rodičům, aby děti nepouštěli na ulici. Zavřené jsou také všechny školky, nejezdí metro.

Sbírka Charity ČR pro oběti nepokojů na Ukrajině:
účet 55660022/0800, variabilní symbol 104

Režim se zřejmě snaží hlavní město úplně odříznout od okolního světa. Přístupové cesty do Kyjeva jsou v současné době zablokované. Na cestě z letiště jsou napříč silnicí postavené kamiony, jinde policisté vysypali písek. Zastavily se také vlaky ze západu Ukrajiny, aby k demonstrantům nemohly dorazit posily.

Na Náměstí nezávislosti je zatím patová situace. Policisté se zastavili asi 10 metrů od barikády. Demonstranti na ně házejí molotovovy koktejly, policie odpovídá střelbou granátů se slzným plynem.

Ukrajinský ministr vnitra stahuje vojáky do Kyjeva. Je to občanská válka, říká jeho český kolega

Číst článek

Na západě Ukrajiny se centrem protivládního odporu se stal Lvov. Tamní poslanci vyhlásili nezávislost na oficiální vládě. Režimu vytýkají, že zahájil vojenskou akci proti lidu. Odpůrci prezidenta Janukovyče ve Lvovské oblasti obsadili všechny úřady i sídlo kontrarozvědky a prohlásili, že za region přebírají odpovědnost.

Aktivisté přivážejí zásobu molotovových koktejlů | Foto: Martin Dorazín

Starosta Lvova současně vyzval obyvatelstvo, aby zabránilo pogromům. Situaci v zemi označil za humanitární katastrofu, za níž je odpovědný prezident Viktor Janukovyč.

Do rukou opozice padlo i sídlo gubernátora v západoukrajinském Ternopilu. Demonstranti podpálili oblastní policejní velitelství, jeho osazenstvo útočníkům nekladlo odpor a vzdalo se. Násilnosti ale hlásí i východ země, kde se terčem útoku staly naopak kanceláře opozičních stran Svoboda a Úder.

Ukrajinský Lvov drží opozice, v Rivne dav zastavil milici na cestě do Kyjeva

Číst článek

Ke skončení násilí v Kyjevě vyzývá Ukrajinu Západ. Evropská investiční banka kvůli nepokojům zmrazila veškeré své aktivity v této zemi.

Evropské sankce

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso čeká, že Osmadvacítka urychleně schválí cílené sankce proti ukrajinskému režimu. Ministři zahraničí zemí Unie se kvůli situaci na Ukrajině sejdou zítra. Rusko dál trvá na tom, aby se zahraničí do dění na Ukrajině nevměšovalo.

Česká vláda chce zakázat představitelům ukrajinského režimu vstup do EU

Číst článek

Kritická situace na Ukrajině se dotýká i tří čtvrtečních duelů fotbalové Evropské ligy. Zápas mezi Dynamem Kyjev a Valencií už byl přeložen do kyperské Nikósie. V ohrožení jsou i domácí zápasy Dněpropetrovska s Tottenhamem a Oděsy s Lyonem.

Martin Dorazín, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme